ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود؟ بررسی کامل آن


  • 11 اردیبهشت 1403
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 782

بعد از فوت مادر مقدار ارثی که از او باقی مانده از بر اساس قانون ارث باید بین وارثان تقسیم شود. ارث مادر در فروض متفاوت به صورت کاملا متفاوت تقسیم می‌شود. قانون ارث گاهی اوقات برای ارث پدر و مادر متفاوت است و به همین دلیل باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که برای تقسیم ارث به جای مانده از مادر ابتدا قوانین و مقررات را به درستی مطالعه کنید. این مقاله توضیحات کاملی درباره نحوه تقسیم ارث به جای مانده از مادر اطلاعات کاملی برای شما ارائه می‌کند.

 ارث مادر چگونه تقسیم می‌شود؟

برای تقسیم ارث به جا مانده از مادر باید فروض متفاوتی در نظر گرفته شود. اگر متوفی پدر و مادری نداشته باشد، نحوه تقسیم ارث بین فرزندان بر اساس قانون متفاوت از زمانی است که متوفی دارای والدین باشد. بنابراین در هنگام تقسیم ارث باید فروض زیر را در نظر بگیرید:

تقسیم ارث مادر در صورت وجود والدین و فرزندان

اگر متوفی والدین داشته باشد و از طرفی هم صاحب فرزند باشد باید اموال به جای مانده از او بین والدین و فرزندانش تقسیم شود. در این صورت بر اساس قانون تقسیم اموال به این صورت است که یک ششم از اموال به والدین متوفی تعلق می‌گیرد و باقی اموال که بین فرزندان او تقسیم خواهد شد. البته این فرض در صورتی که است که متوفی فرزندان دختر و پسر به همراه والدین داشته باشد.

اگر فرزندان متوفی دختر باشد برای مثال اگر متوفی دو یا سه دختر داشته باشد و همچنین والدین متوفی هم زنده باشد، باید یک ششم از اموال متوفی که مادر است؛ به پدر و مادر او برسد و دو سوم از اموال متعلق به دختران است. دختران بعد از دریافت ارث موظف هستند آن را به صورت مساوی بین خودشان تقسیم کنند.

در حالتی دیگر ممکن است که پدر و مادر و یک دختر وارثان متوفی باشد که بازهم باید یک ششم از ارث به پدر و مادر تعلق گیرد و یک دوم برای دختر است و باقی اموال به نسبت سهمشان بین وارثان تقسیم خواهند شد.

ارث مادر در صورتی که پدر و مادر نداشته باشد

گاهی اوقات متوفی فقط فرزند دارد و هیچ پدر و مادر ندارد. در این صورت مقدار ارث باقی مانده بر اساس قانون ارث بین هر کدام از فرزندان تقسیم خواهد شد و سهم دختران نصف سهم پسران خواهد بود. همچنین باید توجه کرد که ممکن است مادری دو فرزند پسر به عنوان وارث داشته باشد. در این صورت ارث به صورت مساوی بین آن‌ها تقسیم خواهد شد و اگر تمام فرزندان دختر باشد بازهم مطابق قانون باید ارث به صورت مساوی بین دختران تقسیم شود. دقت داشته باشید در این حالت ممکن است وراث تقسیم ارث بدون انحصار وراثت را در پیش بگیرند که از نظر قانونی درست و صحیح نیست.

حالتی که وراثان متوفی فقط پدر و مادر او باشند

علاوه بر فروضی که گفته شد، ممکن است که متوفی فقط پدر و مادر داشته باشد. در حالتی که پدر متوفی زنده باشد در این صورت او وارث مادر فوت شده است و تمام اموال او به پدرش می‌رسد. همچنین این حالت برای زمانی است که مادر متوفی تنها وارث باشد، صادق است. به این معنا که مادر مادر فوت شده وارث تمام اموال متوفی است.

اما حالت دیگر برای زمانی است که پدر و مادر هر دو زنده باشند. در این صورت مادر تنها یک سوم از اموال را به ارث می‌برد و باقی اموال برای پدر متوفی خواهد بود. بنابراین در این فرض سهم ارث پدر متوفی بیشتر خواهد بود.

ارث مادر در صورت وجود شوهرش

ارث مادر در صورت وجود شوهرش

اگر مادر فوت کرده باشد ولی شوهرش یا پدر فرزندان هنوز زنده باشد، از همسرش ارث می‌برد. در این صورت اگر زن و مرد در طول زندگی مشترک فرزندی نداشته باشند شوهر از همسر فوت شده‌اش معادل یک دوم از اموال را به ارث می‌برد. حال اگر در این میان فرزندی وجود داشته باشد؛ شوهر زن یک چهارم از اموال را به عنوان ارثیه دریافت خواهد کرد.

طبقات ارث برای ارث مادر

در هنگام تقسیم ارث از طرف مادر باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که ارث بر اساس طبقاتی بین وارثان تقسیم خواهد شد. بر این اساس در طبقه اول پدر و مادر و فرزندان مادر و نوه او قرار دارد. افراد طبقه دوم شامل پدر بزرگ و مارد بزرگ، خواهر و برادر و فرزندان آن‌هاست. در طبقه آخر خاله و دایی و عمو و عمه و فرزندان آن‌ها قرار دارند.

افرادی که در طبقه اول از طبقات ارث هستند نسبت به سایر افراد در ارث بری از مادر در اولویت قرار دارند. همچنین هر طبقه شامل درجاتی که است که در هنگام تقسیم ارث به این درجات هم باید دقت شود. در صورتی که شما برای تقسیم ارث و مراحل انحصار وراثت مادر به شورای حل اختلاف مراجعه کنید؛ این شورا بر اساس مدارکی که ارائه می‌کنید؛ وارثان و سهم ارثیه هر کدام را مشخص می‌کند.

طلای مادر به عنوان ارثیه باقی مانده

هنگام تقسیم ارث مادر ممکن است با اموالی مانند طلا مواجه شویم. در این صورت برخی گمان می‌کنند که تمامی طلاهای مادر به دختران او می‌رسد و نیازی نیست که این طلاها را به پسران داد. در واقع این تفکر در بین عامه مردم وجود دارد ولی از نظر قانونی هیچ پایه و اساسی در رابطه با آن نیست. طلا از اموال مادر محسوب می‌شود و باید مانند باقی اموال بین تمامی فرزندان تقسیم شود. بنابراین اگر مادر فوت شده یک پسر و یک دختر داشته باشد؛ تمامی اموال مادر به همراه طلاهای او مطابق قانون ارث بین این دو فرزند تقسیم می‌شود و دختر نصف پسر ارث خواهد برد.

ارث مادر با گروه وکلای کرج وکیل

تقسیم ارث برای وراث یکی از موضوعات پر تنش بوده است. در واقع گاهی اوقات باعث جدال و دعوا بین وارثان می‌شود. حتی دیده شده است که به خاطر تقسیم ارث؛ خواهر و برادر با یکدیگر قطع رابطه کرده‌اند. هنگام تقسیم ارث باید به قوانین و مقررات موجود در این زمینه توجه کرد به این خاطر که عدم آگاهی از این قوانین باعث دعوا بین هر کدام از وراث می‌شود.

ارث مادر با گروه وکلای کرج وکیل

توصیه می‌شود برای آگاهی بیشتر از قوانین و مقررات با وکیل ارث در کرج مشورت کنید. هنگام مشاوره با این وکیل اطمینان خاطر پیدا  می‌کند که مراحل تقسیم ارث را به درستی انجام داده‌اید و از مسائل قانونی هم آگاه خواهید شد. گروه وکلای کرج وکیل به شما توصیه می‌کند در هر زمان که نیاز به مشاوره و مشورت بیشتر در خصوص ارث داشتید؛ با وکیل متخصص این گروه تماس بگیرید.

جمع بندی

ارث مادر از این نظر خاص است که برخی گمان می‌کنند که اموال مادر مانند طلا فقط به دخترش تعلق می‌گیرد در حالی که تمامی اموال مادر بر اساس قانون بین طبقات ارث تقسیم می‌شود. بنابراین بر اساس قانون اولویت تقسیم ارث با پدر و مادر و فرزندان مادر فوت شده است و سپس نوه او در درجه بعدی از طبق اول قرار می‌گیرد.

سوالات متداول

آیا مادر می‌تواند پسرش را از ارث محروم کند؟

خیر محروم کردن از ارث در قانون وجود ندارد و چه مادر و چه پدر نمی‌توانند این کار را انجام دهند.

وضعیت وصیت نسبت به تمام اموال چگونه است؟

در صورتی که مادر در خصوص تمام اموالش وصیت کرده باشد؛ تنها به یک سوم از آن وصیت عمل می‌شود.

5/5 - (1 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692