بخشیدن مهریه آیا امکان پذیر است؟ چه شرایطی وجود دارد؟


  • 16 شهریور 1402
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 1398

گاهی اوقات زنان بعد از عقد نکاح تصمیم می‌گیرند که مهریه خود را ببخشند. بخشیدن مهریه امری است که نیاز به طی برخی از مراحل دارد در غیر این صورت ادعای آقا مبنی بر بخشیدن مهر توسط خانم پذیرفته شده نیست. در این مقاله نکات حقوقی بخشیدن مهریه بیان می‌شود.

منظور از بخشیدن مهریه چیست؟

گاهی اوقات زن ممکن است بعد از عقد تصمیم بگیرد که مهریه خود را به همسرش ببخشد به این معنا که شوهرش را از پرداخت معاف کند. این امر به این خاطر اتفاق می‌افتد که زن مالک مهریه است به همین دلیل حق دارد در اموالش تصرفی داشته باشد. نه تنها بعد از عقد بلکه برای طلاق نیز برخی از خانم‌ها برای راضی کردن همسرشان به طلاق سعی می‌کنند مهریه را ببخشند. برخی از حقوقدانان معتقدند که پدر نیز باید امر بخشش مهریه وجود داشته باشد به این خاطر که پدر صلاح دخترش را بهتر می‌داند.

با این حال وجود پدر برای بخشیدن مهریه الزامی نیست ولی برخی از دفاتر اسناد رسمی بنا به آن چه که گفته شد به زن توصیه می‌کنند که حتما با رضایت پدرش اقدام به بخشش مهریه نماید.  مهریه را می‌توان از راه‌ها متعددی بخشید که برخی از این راه‌ها در ادامه بیان شده است.

روش‌ها بخشش مهریه

برای این که زن بتواند مهریه خود را به همسرش ببخشد روش‌ها متفاوتی وجود دارد که این روش‌ها شامل موارد زیر است:

  • بخشش مهریه به صورت شفاهی: اگر زن بخواهد به صورت شفاهی و در قالب کلمات بیان کند که همسرش را ببخشد باید حتما افرادی برای شهادت وجود داشته باشند. به عبارتی باید حتما شاهدانی وجود داشته باشند که بعدا اگر زن ادعا کرد که مهریه نبخشیده است، این شاهدان شهادت بدهند.
  • به صورت سند عادی: منظور از سند عادی این است که خانم مهریه خود را به صورت دست نوشته و بر روی ورقه‌ای بنویسد و در انتها این سند به امضای زن و شوهر و شاهدان حضور در جلسه برسد. این سند اعتبار دارد اما به اندازه سند رسمی اعتبار آن به صورت قوی نیست.
  • در قالب سند رسمی: منظور از سند رسمی این است که زن در دفاتر اسناد رسمی حاضر شود و سپس در ورقه‌ای بیان کند که مهریه را بخشیده است و در آخر این ورقه به امضای سردفتر، زن و شوهر و شاهدان برسد. این سند اعتبار بیشتری در نزد دادگاه کرج و سایر قضات دارد.

روش‌ها بخشش مهریه

آیا امکان مطالبه مهریه بعد از بخشش مهریه وجود دارد؟

بسیاری از افراد سوال می‌پرسند که آیا بعد از این که مهریه خود را بخشیده‌ام می‌توانم بعدا که پشیمان شدم دوباره آن را مطالبه کنم؟ نه تنها خانم‌ها بلکه برخی از آقایان هم سوال می‌کنند که آیا همسرم بعد از این که مهریه خودش را بخشید می‌تواند بعدا اگر پشیمان شد آن را بگیرد؟ در این خصوص باید بیان کرد که مهریه را به انواع متفاوتی می‌توان بخشید که با توجه به نوع آن مشخص می‌شود که آیا امکان رجوع دوباره به مهریه وجود دارد یا خیر؟ علاوه بر آن متن تنظیم شده هم تا حد زیادی رجوع دوباره به مهریه را مشخص می‌کند.

در ادامه انواع روش‌ها بخشیدن مهریه را بیان کرده‌ایم.

اگر براتون سوال شده که مهریه در طلاق توافقی به چه صورت می باشد می توانید به لینک مربوطه مراجعه کنید.

انواع بخشیدن مهریه از لحاظ رجوع دوباره به مهریه

مهریه به روش‌ها متفاوتی از لحاظ مطالبه دوباره آن بخشیده می‌شود که در ادامه این روش‌ها و امکان دوباره دریافت مهریه بیان شده است:

  • بذل کردن مهریه: منظور از بذل کردن مهریه همان بخشیدن مهریه است. اگر در سند مربوط به بخشش مهریه نوشته شود که خانم مهریه خود را در قبال طلاق و یا مورد دیگری بذل کرده است به این معناست که او مهریه خود را بخشیده است. اگر خانم مهریه خود را بذل کرده باشد؛ می‌تواند تحت شرایط خاصی دوباره مهریه را مطالبه کند. معمولا خود قاضی این شرایط را مشخص می‌کند.
  • ابرا کردن ذمه شوهر از پرداخت مهریه: اگر زن در ورقه‌ای که برای بخشش مهریه نوشته است بیان کرده باشد که زمه شوهرش را از پرداخت مهریه بری می‌کند؛ دیگر امکان رجوع دوباره به مهریه وجود ندارد. به این خاطر که زن به اختیار خودش از مهریه صرف نظر کرده است و طلب خودش را بخشیده است.
  • هبه کردن مهریه: اگر زن به همسرش مهریه خودش را هبه کند؛ برخی از حقوقدانان معتقدند که خانم می‌تواند با شرایطی که قانون تعیین می‌کند مهریه را دوباره بخواهد.
  • صلح مهریه: صلح یک عقدی است که طبق قانون دارای شرایطی است. اگر خانم مهریه را همسرش در مقابل مال دیگری صلح کرده باشد دیگر امکان دریافت دوباره مهریه وجود نخواهد داشت.

مراحل بخشیدن مهریه

برای این که زن مهریه را ببخشد باید مراحلی را طی کند و علاوه بر آن نیاز است که مدارکی را داشته باشد. اگر زن تصمیم گرفته است که مهریه را در حضور شاهدان و به صورت شفاهی طی کند نیازی به طی مراحل خاصی نیست. تنها در صورتی که زن قصد داشته باشد به صورت رسمی مهریه را ببخشد باید ابتدا به دفاتر اسناد رسمی رجوع کند.

پس از آن سردفتر اسناد رسمی وظیفه دارد که با توجه به توافقی که بین زوجین رخ داده است یک متن مناسب تنظیم کند. برای این که سردفتر اسناد رسمی در کرج بتواند یک متن مناسب تنظیم کند نیاز است که زن و شوهر مدارکی را به همراه خود داشته باشند. این مدارک شامل موارد زیر است:

  • شناسنامه و کارت ملی زن
  • کارت ملی به همراه شناسنامه مرد
  • عقد نامه و یا رونوشت عقد نامه
  • برخی از سردفتران اجازه پدر را هم نیاز می‌دانند. برای مثال برخی از سردفتران بیان می‌کنند که اگر در قبال بخشیدن مهریه آقا به خانم چیزی ندهد، باید حتما اجازه پدر خانم هم وجود داشته باشد.

مهریه و نحوه بخشیدن آن در کرج وکیل

مهریه و نحوه بخشیدن آن در کرج وکیل

بهتر است قبل از اقدام به بخشش مهریه با وکیل خانواده و وکیل مهریه در کرج مشورت کنید تا از هم از نحوه بخشش مهریه آگاهی پیدا کنید و هم این که از سایر شرایطی که در قبال بذل مهریه می‌توان قرار داد اطلاع پیدا کنید. توصیه می‌کنیم از وکیل مهریه در کرج وکیل مشورت بخواهید به این خاطر که هم تخصص کافی دارد و هم این که با مشاوره حقوقی رایگان در کرج وکیل می‌توانید به راحتی از او تمامی سوالات خود را بپرسید.

سخن آخر

امکان بخشش مهریه بعد از عقد نکاح وجود دارد به این شرط که باید حتما شاهدانی حضور داشته باشند و یا این که به صورت نوشته شده به صورت عادی و یا رسمی نوشته شده باشد. اگر زن مهریه خود را بذل کند می‌تواند بنا به وجود شرایط دوباره آن را از شوهرش بخواهد اما اگر زمه شوهر را بری کرده باشد دیگر امکان رجوع به مهریه وجود نخواهد داشت.

سوالات پایانی

آیا امکان بخشیدن بخشی از مهریه وجود دارد؟

بله خانم می‌تواند با مراجعه به دفاتر اسناد بخشی از مهریه خودش را ببخشد.

اگر خانم بخواهد مهریه خود را افزایش دهد منع قانونی در این باره وجود ندارد؟

خیر، خانم و آقا با توافق یکدیگر می‌توانند مهریه را افزایش بدهد اما این به صورت یک بدهی خارج از مهریه است و در همان آثار مهریه را که در عقد نامه آماده است؛ ندارد.

5/5 - (1 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692