بیمه باربری چیست و آشنایی با انواع آن


  • 10 شهریور 1403
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 424

در تجارت و نقل و انتقال بار نیاز است که مالکین بار با بیمه باربری امنیت بار را تضمین کنند. در واقع هنگامی که نقل و انتقال کالایی انجام می‌شود؛ در بین راه ممکن است خطرات زیادی سلامت این کالا را تهدید نماید و به همین دلیل نیاز است که بار و کالاها توسط صاحبان آن بیمه شود. این نوع بیمه فقط برای بارها و نقل و انتقال کالاها کاربرد دارد که در ادامه بیشتر در خصوص آن می‌آموزیم.

منظور از بیمه باربری چیست؟

هنگامی که یک تاجر از شرکتی بار مورد نظرش را می‌خرد، باید مبلغی را برای بیمه پرداخت کند تا در صورت به وجود آمدن حادثه‌ای بیمه بتواند خسارت‌ها را جبران کند. شخصی که بیمه می‌کند به آن بیمه گر گفته می‌شود و او وظیفه دارد در برابر مبلغی که به او پرداخت می‌شود؛ خسارت‌هایی که به بار وارد شده است جبران نماید.

البته در قرارداد بیمه ذکر می‌شود که کدام بیمه گر کدام یک از خسارت‌ها را جبران می‌کند بنابراین ممکن است برخی از خسارات به وجود آمده خارج از قرارداد بیمه باشد که در این صورت بیمه گذار این دسته از خسارت‌ها را قبول نمی‌کند. فرد بیمه گذار بسته به توافق فروشنده و خریدار می‌تواند یکی از آن‌ها باشد.

بیمه‌ باربری و انواع آن

بیمه‌ باربری و انواع آن

برای این که بهترین بیمه باربری را برای کالای خودتان انتخاب کنید؛ نیاز است که با انواع بیمه‌هایی که در این خصوص وجود دارد؛ آشنایی بیشتری پیدا کنید. به طور کلی بیمه‌های مربوط به بار به دسته‌های متفاوتی از لحاظ جغرافیایی، پوشش و نوع حمل تقسیم می‌شود که در ادامه هر کدام از آن‌ها را بیان می‌کنیم.

بیمه‌های باربری مربوط به محدوده جغرافیایی

منظور از محدوده جغرافیایی این است که این نوع از بیمه نامه‌ها براساس کالاهای ورودی و خروجی صادر می‌شود که خودشان به دسته‌های متفاوتی تقسیم خواهند شد:

  • بیمه‌های واردات کالا: اگر قصد داشته باشید که از کشور دیگری به ایران کالا وارد کنید نیاز است که این نوع بیمه را برای حمل و نقل و باربری انتخاب نمایید.
  • صادرات کالا: برای صادرات کالا به کشورهای دیگر باید بیمه نامه باربری مخصوص صادرات صادر نمایید. البته توجه کنید که تاجران باید با اخد کد اقتصادی بتوانند کالا صادر نمایند.
  • ترانزیت بار: در صورتی که کالا مربوط به کشور دیگری باشد و صاحب کالا صرفا قصد داشته باشد بار را از داخل ایران عبور دهد، باید حتما برای بار بیمه‌های ترانزیتی صادر نماید. برای مثال اگر تاجری از کشور پاکستان قصد داشته باشد کالایی را به عراق صادر کند باید برای کالای خود بیمه باری ترانزیتی صادر نماید.
  • حمل و نقل کالا بین استان‌ها: در خصوص حمل و نقل کالا از استانی به استانی دیگر و از شهری به شهر دیگر نیاز است که بیمه‌های داخلی صادر شود. معمولا به این نوع از بیمه‌ها بیمه‌های عمومی و پوششی هم گفته می‌شود.

صدور بیمه باربری بر اساس نوع حمل و نقل

منظور از نوع حمل این است که اگر شما حمل و نقل متفاوتی انتخاب کرده باشید؛ بیمه نیز متفاوت است. این نوع از بیمه‌ها می‌تواند به انواع دسته‌های هوایی، زمینی، دریایی و ریلی تقسیم شود. بنابراین با توجه به این که کدام یک را انتخاب می‌کنید؛ بیمه نامه مخصوص همان نوع حمل برای شما صادر خواهد شد.

بیمه‌ نامه‌های پوششی

این نوع از بیمه‌ها به انواع متفاوتی تقسیم بندی می‌شوند که با توجه به نوع بار می‌توانید یکی از آن را انتخاب نمایید.

  • بیمه total loss: این نوع از بیمه که به آن بیمه گمرکی و یا تشریفاتی هم گفته می‌شود، برای تمامی کالاهای صادراتی باید صادر شود. معمولا اگر حمل دریایی باشد و تمامی کالا هم از بین رفته باشد این نوع بیمه جبران خسارت می‌کند.
  • صدور بیمه شرایط C: این دسته از بیمه‌ها بسیار ارزان‌تر از سایر کشورها است و در مواردی مانند زمین گیر شدن کشتی، آتش سوزی، برخورد کشتی با کشتی‌های دیگر، زیان همگانی، مسئولیت جمعی در تصادف‌ها، واژگونی قطار و ریل از مواردی که است که این نوع بیمه صادر می‌شود.
  • بیمه‌های شرایط B: این نوع از بیمه‌ها در صورت بروز حوادث طبیعی، به دریا افتادن بار، ورود آب به انبار یا کشتی، از بین رفتن تمامی کالا، دزدی، آبدیدگی کالا، زوغن زدگی کالا، ریزش و شکستن کالا در اثر دیگر کالا و قلاب زدگی از مواردی است که این نوع از بیمه پوشش می‌دهد.
  • شرایط A : این نوع از بیمه‌ها هزینه بیشتری دارد و در مواردی مانند خسارات عمدی، فرسودگی، بسته بندی نادرست، تاخیر در رساندن، ورشکستگی، انفجارات هسته‌ای، دریانوردی ناصحیح، جنگ‌ها و انقلابات و شورش‌، اعتصاب کارگران و عملیات تروریستی را جبران می‌کند.

سایر انواع بیمه باربری

دو نوع دیگر از بیمه نامه‌ها وجود دارند که صاحبان و مالکان بار می‌توانند در صورت مناسب بودن آن را داشته باشند.

عدم تحویل بار: این نوع درواقع یک کلوز است که و در جایی کاربرد دارد که بار بعد از تخلیه گم می‌شود. در واقع شخص بیمه گذار در این صورت فقط با پر کردن فرم عدم تحویل بار می‌تواند خسارت را جبران نماید.

حمل توسط وانت: اگر کالا توسط وانت جابه جا می‌شود، خطراتی ممکن است آن را تهدید کند و در این صورت باید بیمه حمل بار توسط وانت تهیه شود که در صورت خسارت به بار بیمه بتواند خسارت را پرداخت کند.

در صورتی که سوالات تخصصی و حقوقی دارید می‌توانید با کمک مشاوره وکیل آنلاین سوالات حقوقی خودتان را در خصوص بیمه بار بپرسید.

زمان به پایان رسیدن بیمه باربری

زمان به پایان رسیدن بیمه باربری

این دسته از بیمه‌ها همیشگی نیستند و فقط تا زمانی که بار به مقصد برسد اعتبار دارند. به عبارتی دیگر از زمانی که بار وارد مراحل حمل و نقل شود تا زمانی که تخلیه شود می‌توان از بیمه استفاده کرد و بعد از آن امکان استفاده از بیمه وجود نخواهد داشت. بنابراین اگر بار به مقصد برسد بیمه فسخ می‌شود و در حمل نقل زمینی و دریایی ۶۰ روز از تخلیه کامل بار گذشته باشد یا ۳۰ روز از تخلیه باری که به صورت هوایی حمل شده باشد؛ گذشته باشد، بیمه فسخ می‌شود.

همچنین در صورتی که بار از مسیرهایی که در بیمه نامه ذکر شده است، خارج شود؛ بیمه نامه آن را پوشش نمی‌دهد.

جمع بندی

در خصوص حمل بار نیاز است که توسط مالکین بیمه تهیه و صادر شود تا در صورتی که بار با خساراتی مواجه شد؛ بیمه آن را پرداخت کند. بیمه نامه‌ها می‌تواند با توجه به نوع حمل و منطقه جغرافیایی صادر شود و ممکن است موارد متفاوتی را پوشش دهد.

بهترین راه برای ترخیص کالا و تشخیص و انتخاب نوع بیمه مشاوره با یک وکیل است. معمولا یک وکیل به عنوان نماینده حقوقی می‌تواند کمک زیادی در ترخیص و تحویل کالا و مواردی مانند پیگیری خسارات وارده به کالا از بیمه نماید. بنابراین توصیه می‌شود که از وکیلی که در این زمینه مهارت دارد مشاوره و راهنمایی بخواهید. بهترین وکیل از گروه وکلای کرج وکیل است که با یک مشاوره قادر خواهید بود راهنمایی لازم را دریافت کنید.

سوالات متداول

بیمه نامه بار چه مزایایی دارد؟ در صورتی که کالا به هر دلیل با خسارات مواجه شد؛ بیمه خسارات را جبران می‌کند و در این صورت زیان زیادی نه به مالک و نه به فروشنده وارد می‌شود.

منظور از بیمه حمل دریایی چیست؟ این نوع از بیمه مخصوص زمانی است که کالا به وسیله کشتی حمل می‌شود و خطرات ناشی از حمل و نقل دریایی را پوشش می‌دهد.

5/5 - (2 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692