جرم شرب خمر چیست و آشنایی با مجازات خرید و فروش در سال ۱۴۰۳


  • ۵ فروردین ۱۴۰۳
  • بدون نظر
  • 7 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 2135

یک از جرایمی که در قانون جرم انگاری شده است؛ جرم شرب خمر است. در ابتدا با معنای لفظی شرب خمر آشنا خواهیم شد. شرب واژه‌ای در زبان عربی است که از لحاظ لغوی به معنای نوشیدن است و خمرهر نوع مایع مست کننده ایی است که مصرف آن به هر طریقی که باشد  باعث زوال عقل می‌گردد و مجازات دارد و مجازات نوشیدن خمر سنگین است.

در اسلام نوشیدن شراب حرام است؛ اما علت آن چیست ؟

دین اسلام بیان کرده است که خمر یا هر چیزی که مست کننده باشد به این دلیل است که باعث می‌شود انسان در این حال مرتکب برخی از جرایم شود. در واقع علت اصلی حرام بودن شراب در اسلام همین امر است. نه تنها شراب بلکه هر چیزی که مست کننده باشد بر اساس قانون حرام است.

جرم شرب خمر چه مصداق هایی دارد؟

بعضی‌ها تصور می‌کنند فقط آب انگور مست کننده است در حالی که قانون گذار معتقد است هر نوع مایع که موجب مستی گردد برای آن مجازات تعیین می‌گردد. شراب تهیه شده از گندم، جو، ارزن، خرما، کشمش، برنج و سیب از مصادیق خمر بوده بنابراین خرید و فروش و مصرف آن پیگرد قانونی دارد.

مایعات الکلی که به شیوه ی شیمیایی تهیه می‌شوند مانند ودکا، ویسکی، لاگر، شامپاین و … از مصداق‌های خمر هستند و مصرف آن حرام است. بنابراین فرقی نداره این موارد به صورت خاص مصرف شود یا این که با چیز دیگری ترکیب شود. بلکه اگر باعث مستی در انسان شود هم حرام است و هم این که باعث مجازات فرد مصرف کننده می‌شود.

شرب خمر و مجازات خرید و فروش مشروبات الکلی

همان طور که ذکر کردیم مصرف مشروبات جرم است و سبب مجازات حدی می شود.مجازات حدی مجازاتی است که میزان و نوع آن در شرع ذکر شده و قانون گذار نمی‌تواند حدود آن را تغییر دهد یا در آن تخفیف دهد. یکی از سوالاتی که می‌شود در خصوص عزل قیم در صورت مستی است که می‌توانید مطلب مربوط به آن را نیز مطالعه نمایید.

بر اساس ماده ی ۷۰۱ قانون مجازات اسلامی تعزیرات، هر کس متجاهرا و به نحو علنی در اماکن و معابر و مجامع عمومی مشروبات الکلی استعمال نماید؛ نه تنها به مجازات شرعی محکوم می‌شود بلکه بر اساس قانون به حبس نیز محکوم خواهد شد. مجازات حبس دو ماه تا شش ماه است.

همچنین در ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی تعزیرات آمده است که هر کس مشروبات الکلی را بسازد، بخرد، بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد  یا حمل و نگهداری کند و همچنین در اختیار دیگری قرار دهد به شش ماه تا یک سال حبس و تا هفتاد وچهار ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان ده برابر ارزش عرفی کالای یاد شده محکوم می‌شود، رسیدگی به این جرم در صلاحیت محاکم عمومی است.

جرم شرب خمر

تهیه مکان برای جرم شرب خمر

بر اساس قانون در صورتی که فردی محلی را برای نوشیدن شراب به وجود بیاورد و از سایر افراد دعوت کند که در این محل‌ها حضور پیدا کنند به مجازات قانونی محکوم خواهد شد. در این صورت مجازات این فرد حبس تا دو سال و هفتاد و چهار ضربه شلاق خواهد بود.

از این رو با بررسی موارد بالا به این نتیجه می‌رسیم که  جرم شرب خمر و نگهداری و تهیه آن مجازات سنگینی در پی خواهد داشت و کسانی که این کار را انجام می‌دهند باید حتما در چنین مواردی با مشورت یک وکیل پایه یک دادگستری در کرج پیش بروند. از این رو می‌توانید در صورت لزوم با گروه وکلای کرج وکیل تماس حاصل فرمایید و مشاوره تلفنی رایگان با وکیل پایه یک دادگستری دریافت کنید.

رویکرد تحریمی دین اسلام در جرم شرب خمر

دین اسلام درباره شراب خواری رویکردی تحریمی دارد. ازاین رو در کتاب‌های اسلامی تفسیرهای قرآنی و احادیث پیامبران اسلام از نوشیدن شراب جلوگیری و منع شده است. از این رو قانون گذار با تکیه بر احادیث و آیات قرآنی و مجازات‌های سنگین قانونی سعی بر جلوگیری از گسترش نوشیدن خمر دارد. در نتیجه با توجه به هر آنچه در این مقاله ذکر شده،  خمر و نوشیدن خمر به معنای نوشیدن هر ماده ای است که عقل را از بین می‌برد و حواس و هوش فرد را برای مدتی زایل می‌کند، به همین دلیل است که اسلام رویکرد تحریمی و منع کننده نسبت به این مسئله دارد.

از این حیث به منظور کنترل جامعه قوانینی تصویب شده است که این قوانین در ایران از کتاب قرآن نشات می گیرد، به همین دلیل است که قانون برای نوشیدن شراب و خمر مجازات حدی تعیین کرده و این مجازات همان طور که ذکر کردیم غیر قابل تغییر و تخفیف است.

سایر موارد قانونی جرم شرب خمر

با استناد به ماده ۲۶۴ قانون مجازات اسلامی مصرف مسکر از قبیل خوردن، تزریق، تدخین آن هر مقدار که باشد، کم باشد یا زیاد، جامد باشد یا مایع، مست کند یا نکند، حتی اگر به صورت خالص یا به صورت مخلوط باشد، باعث مجازات فرد مصرف کننده می‌شود. برای این ماده تبصره‌ای آمده است که بر اساس آن خوردن فقاع که همان آب جو مسکراست، موجب حد می‌شود هر چند مستی نیاورد.

بر اساس ماده ۲۶۵ قانون مجازات اسلامی حد مصرف مسکر ۸۰ ضربه شلاق است. همچنین در ماده ۲۶۶ قانون مجازات اسلامی غیر مسلمان اگر وانمود و تظاهر کند موارد مست کننده خورده است به مجازات محکوم می‌شود. این ماده نیز تبصره‌ای دارد که بر اساس آن اگر مصرف مسکر توسط غیر مسلمان علنی نباشد، اما اگر فردی که نوشیده است، به صورت مست در در پیش چشم مردم و انظار عمومی پیدا شود در این صورت به مجازات این جرم محکوم خواهد شد.

جرم شرب خمر در صورت اقرار

باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر متهم در کلانتری یا آگاهی یا نزد بازپرس به جرم شرب خمر اقرار کند، اما در دادگاه نزد قاضی اقرار خود را انکار کند واین ادعا را داشته باشد که اقرار او تحت فشار و در شرایط سخت صورت گرفته است؛ اعاده شخص بدون نیاز به دلیل و سوگند پذیرفته می‌شود. همچنین این نکته را توجه داشته باشید اقرار به واسطه زور و با استفاده از روش‌های غیرقانونی ممنوع است.

جرم شرب خمر در صورت اقرار

البته لازم به ذکر است حضور یک وکیل دادگستری در جلسه می‌تواند به اثبات این ادعا کمک فراوانی داشته باشد و در این جا گروه وکلای کرج وکیل در تمام مراحل همراه شما خواهد بود. بر اساس قانون در صورتی که فردی این ادعا را داشته باشد که از مجازات قانونی نوشیدن شراب آگاه نبوده است و ثابت شود که ادعای درست و صحیح است یا این که بیان کند که اقرار او با استفاده از زور و شکنجه بوده است، در اینصورت سخن او پذیرفته می‌شود و نیازی به وجود سوگند یا دلیل نیست به این خاطر که اقرار باید در نزد قاضی دادگاه و به صورت شرعی انجام شود.

بر اساس قانون اگر فردی به دیگری را مجبور به اقرار نوشیدن شراب کند مرتکب جرم شده است و به مجازات قانونی این جرم محکوم خواهد شد.

جمع بندی

نوشیدن شراب از جمله جرایمی است که مجازات‌های سنگینی دارد که در این مقاله به صورت جامع و کامل به آن اشاره کردیم. البته بهتر است مرتکب از ابتدا همراه با مشاوره از وکیل و در دادگاه همراه با یک وکیل پایه یک دادگستری برای رفع اتهام حاضر شود.

توصیه می‌شود که برای مسائل قانونی و آشنایی بیشتر با قوانین و مقررات با گروه وکلای  کرج وکیل  مشاوره حقوقی رایگان داشته باشید این وکلا با داشتن سابقه طولانی و تجربه و تخصص در زمینه‌های کیفری  همراه  شما در دعاوی راجع به شرب خمر است.

سوالات متداول

چرا خوردن شراب حرام است؟ نوشیدن شراب حرام است به این خاطر که مستی عقل را زایل می‌کند و هوش را از بین می‌برد  و باعث می‌شود فرد در حالت مستی اقدام به اعمالی کند که خلاف اصول و قوانین کشور است.

اقرار تا چند مرتبه پذیرفته است؟ در صورتی که هر کس تا دوبار اقرار کند که شراب نوشیده است به مجازات محکوم خواهد شد.

4/5 - (7 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692