حضانت فرزندان چیست و چگونه حضانت کودکم را بگیرم؟
هنگامی که زن و شوهر درباره طلاق و جدایی توافق کرده باشند، درباره حضانت فرزندان هم بین آنها توافق وجود دارد. حضانت همیشه با پدر است اما گاهی اوقات ممکن است بعد از طلاق در این باره اختلافاتی به وجود بیاید. حضانت فرزندان دارای نکات زیادی است که در این مقاله در این باره بیشتر بیان میکنیم.
حضانت کودکان قبل و بعد از طلاق
کلمه حضانت به این معناست که سرپرستی و نگهداری از کودک با چه کسی باشد. هنگامی که صحبت از نگهداری کودک میشود طلاق هم در ذهن میآید. معمولا قبل از این که زن و شوهر جدا شوند نگهداری از طفل بر عهده هردو پدر و مادر با هم است اما مشکل در جایی است که زن و مرد قصد داشته باشند از یکدیگر جدا شوند. اگر زن و شوهر به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند؛ نیاز است که درباره حضانت هم با یکدیگر توافق کنند.
بعد از طلاق در بیشتر مواقع پدر مسئول نگهداری از کودک است البته اگر فرندان زیر ۷ سال سن داشته باشند مادر مسئول نگهداری از آنهاست. معمولا حضانت فرزندان در کرج در صورتی که پدر صلاحیت نداشته باشد با مادر است. اگر زن و شوهر نتوانند در خصوص نگهداری از کودکان به یک توافق صحیح برسند؛ دادگاه در این باره تصمیم گیری میکند.
در چه صورتی حضانت فرزندان با مادر است؟
در بسیاری از موارد مادر میتواند از دادگاه در کرج تقاضا کند که نگهداری از طفل را به او بسپارند. این موارد شامل موارد زیر است:
- اگر کودکان زیر ۷ سال یا ۷ سال باشند در این صورت مادر میتواند سرپرستی کودک را برعهده بگیرد. در این صورت نیاز است که به دادگاه مراجعه شود و از دادگاه تقاضای سرپرستی طفل را داشته باشد.
- در مورادی که پدر صلاحیت ندارد از کودکان نگهداری کند؛ مادر میتواند با مراجعه به دادگاه تقاضای سلب حضانت از پدر را داشته باشد و خود سرپرستی آن ها را برعهده بگیرد.
- توجه کنید که اگر مادر ازدواج مجدد کند ممکن است که قاضی از او حضانت را بگیرد. اما به هرحال با توجه به این که مصلحت کودک ممکن است با مادر باشد، قانون ممکن است این حضانت را از او سلب نکند.
موارد سلب حضانت از پدر
همان طور که بیان شد حضانت طفل پس در درجه اول با پدر است و تنها با داشتن شرایطی حضانت به مادر سپرده میشود. در صورتی که پدر دارای شرایط زیر باشد از او سلب حضانت میشود:
- اولا که ثابت شود پدر دچار انحرافات اخلاقی است به این معنا که پدر از لحاظ اخلاقی صلاحیت نگهداری از کودک را ندارد.
- گاهی اوقات پدر به بیماری خاصی مانند بیماری اعصاب و روان مبتلا است که در اینصورت صلاحیت نگهداری از فرزندش را نخواهد داشت.
- اگر ثابت شود که پدر از کودک سوء استفاده میکند و یا این که کودک را کتک میزند از او سلب صلاحیت خواهد شد.
- در صورتی که پدر اعتیاد به مواد مخدر داشته باشد.
در تمامی مواردی که بیان شد مادر میتواند به دادگاه رجوع کند و تقاضای سلب حضانت از پدر را داشته باشد. معمولا در این موارد قاضی پس از بررسیهای طولانی حضانت را به مادر میدهد که شرایط سختی دارد و نیاز است که مادر حتما از وکیل مناسب کرج وکیل استفاده کند.
نفقه فرزندان پس از جدایی و طلاق
شاید ابتدا سوال شود که نفقه چیست. در واقع به مقدار خرجی که پدر به همسر و فرزندانش پرداخت میکند نفقه گفته میشود. در دورانی که نگهداری و حضانت فرزندان با پدر است، او موظف است که تمامی خرجی کودکش را برای او مهیا کند. حتی اگر از پدر سلب حضانت شود باز هم پدر باید خرجی کودک را بدهد به این خاطر که از تکالیت قانونی پدر است. اما اگر پدر توانایی مالی نداشته باشد جد پدر باید تمامی نفقه کودک را پرداخت کند.
گاهی اوقات امکان دارد که پدر با این که توانایی پرداخت نفقه را دارد اما از پرداخت آن خودداری کند. در این موارد مادر میتواند از پدر به خاطر عدم پرداخت نفقه به کودک شکایت کند.
حضانت فرزندان چه قوانینی دارد؟
قوانینی که به صورت کلی برای حضانت وجود دارد شامل موارد زیر است:
- اولا که حضانت تا سن ۷ سالگی با مادر است.
- دوما از سن ۷ سالگی به بعد پدر وظیفه نگهداری از کودکان را دارد.
- دختران پس از ۹ سال تمام و پسران پس از ۱۵ سال تصمیم میگیرند که با چه کسی زندگی کنند.
- در تمامی موارد باید قاضی مصلحت کودکان را هم در نظر بگیرد.
شرایط کلی برای حضانت چیست؟
به جز موارد و نکات قانونی که درباره حضانت فرزندان گفته شد؛ شرایطی هم وجود دارد که قاضی به این شرایط به صورت کلی توجه میکند:
- وجود عقل: اگر یکی از افرادی که تقاضای حضانت را دارد؛ مجنون دائمی باشد و یا به صورت موقت جنون داشته باشد، از او سلب حضانت میشود.
- بالغ بودن: به این معنا که مادر و یا پدر به اندازهای رشد پیدا کرده باشند که بتوانند خوب و بد را از یکدیگر تشخیص دهند.
- سالم بودن: منظور از سالم بودن این است که مادر یا پدری که تقاضای حضانت را دارند، نباید بیماری مصری و خطرناک داشته باشند. همچنین نیاز است که مادر و یا پدر واقعا توانایی نگهداری از کودک را داشته باشند و علاوه بر آن از لحاظ اخلاقی باید شایسته باشند.
حضانت فرزندان با کرج وکیل
برای این که مراحل طولانی و سخت حضانت را پشت سر بگذارید نیاز است که یک وکیل خبره و با تجربه در کنار شما باشد. وکیل حضانت در کرج وکیل یکی از وکلایی است که سالها در زمینه مسائل خانواده و حضانت فعالیت داشته است و میتواند به شما در نحوه دریافت حضانت و مراحل آن کمک کند.
میتوانید مشاوره حقوقی رایگان در کرج با کرج وکیل داشته باشید تا از مراحل مربوط به حضانت و قوانین مربوطه آگاهی پیدا کنید.
سخن پایانی
به نگهدرای و سرپرستی کودک حضانت گفته میشود که در بیشتر موارد با پدر است. گاهی اوقات مادر با رعایت شرایطی و اثبات این که پدر توانایی نگهداری از کودک را ندارد؛ میتواند درخواست حضانت داشته باشد که البته با رعایت مقرراتی است و روند سپردن حضانت به مادر بسیار طولانی است.
سوالات پایانی
انواع حضانت کدام اند؟
حضانت به دو صورت موقت و دائمی است. اگر مادر تا سن ۷ سالگی از کودکان مراقبت کند این نوع را حضانت موقت میگویند.
آیا امکان دارد که پدر، مادر را از ملاقات با کودک منع کند؟
اگر پدر حق ملاقات را از مادر منع کرده باشد میتوان به دادگاه مراجعه کرد و تقاضای ملاقات با کودک را داشت. در این موارد دادگاه با توجه به صلاحیت کودک با یک نفر ناظر، حق ملاقات را به کودک میدهد.