حقوق شهروندی در رسانه های اجتماعی
یکی از موضوعات مورد بحث این روزها مربوط به حقوق شهروندی در رسانه های اجتماعی است. به عبارتی دیگر شهروندان یک کشور که در فضای مجازی و رسانههای اجتماعی فعالیت میکنند؛ میتوانند از حق و حقوقی برخوردار شوند. به عبارت بهتر شهروندان همانطور که در جامعه به عنوان شهروند دارای برخی از حقوق قابل احترام هستند؛ در رسانهها نیز این حقوق را دارا هستند و این حقوق مورد احترام قرار میگیرند. در این مقاله ما قصد داریم در خصوص حقوق شهروندی در رسانهها و شبکههای اجتماعی صحبت کنیم.
منظور از حقوق شهروندی در جامعه چیست؟
ابتدا و قبل از این که در خصوص حق و حقوق هر کدام از شهروندان در رسانههای اجتماعی بحث کنیم؛ نیاز است که در خصوص اصل حق شهروندی صحبت شود تا هر کدام از اشخاص با مفهوم آن آشنا شوند. در واقع این حقوق، حقوق اصلی هستند که یک فرد به عنوان یک شهروند یک کشور از آن برخوردار هستند. برای مثال این حقوق شامل حق دسترسی به وکیل در دادگاه، حق آزادی مشروع، حق مراجعه به دادگاه و … نمونهای از حقوق شهروندی خواهند بود.
دولت و دیگر افراد موظف هستند که این حقوق را رعایت کنند و به آنها احترام بگذارند. در واقع یک شخص به عنوان یک بشر باید این حقوق را دارا باشند. از این حقوق به عنوان حقوق بشر هر کدام از اشخاص هم یاد میشود.
بیان حقوق شهروندی در رسانه های اجتماعی
با توجه به این که با پیشرفت تکنولوژی، شبکههای اجتماعی نیز افزایش پیدا میکنند و فعالیت شهروندان در رسانههای اجتماعی بیشتر و بیشتر میشود؛ نیاز است که در خصوص مفهوم حق یک شهروند در این رسانهها گفتگو شود و در ابتدا باید بدانیم منظور ما از این حقوق چیست؟ به عبارتی دیگر هر کدام از شبکههای اجتماعی مانند یک جامعه عمل میکنند و به همین دلیل نیاز است هر شهروند در هنگام استفاده از این رسانهها به قوانین و مقررات پایبند باشد.
در کنار رعایت قوانین و مقررات، حق یک شهروند در فضای مجازی به این معناست که آن شخص میتواند میتواند به صورت مساوی در فضای رسانه فعالیت داشته باشد بدون این که شخصی این آزادی را از او سلب کند و اگر این اتفاق بیافتد شخص میتواند با داشتن یک وکیل احقاق حق کند. هر کدام از شهروندان آزادی و حقوق متفاوتی در فضای رسانه دارند که در ادامه بیان میشود. نکته مهم این که اگر به اطلاعات حقوقی بیشتری در خصوص قرار وثیقه نیاز دارید؛ به مطلب مربوطه مراجعه کنید.
انواع حقوق شهروندی در رسانه های اجتماعی
حق یک شهروند در فضای رسانه متفاوت است و فقط به معنای فعالیت در این فضا نیست. بلکه هر کدام از شهروندان میتوانند طیف وسیعی از فعالیتهای متفاوت را داشته باشند. به عبارتی دیگر یک شهروند در رسانههای اجتماعی از حقوقی که در ادامه بیان میشود؛ دارا است.
دسترسی صحیح و درست به اطلاعات
هر شخص این حق را دارد که به اطلاعات در فضای رسانه دسترسی داشته باشد. این اطلاعات به صورت کاملا مساوی به تمامی افراد جامعه متعلق است نه فقط یک شخص خاص.
داشتن حریم خصوصی و حفظ آن
هر کدام از کاربران و فعالیت در فضای مجازی حریم خصوص دارند و میتوانند این فضای شخصی خود را حفظ کنند. به عبارتی دیگر هر شهروند باید این اطمینان را پیدا کند که اطلاعات شخصی او سرقت نمیشود یا شخصی جاسوسی او را نمیکند. به همین دلیل اگر اطلاعات شما توسط شرکتها یا رسانههای اجتماعی به سرقت رفت؛ میتوانید اقدامات مناسب حقوقی انجام دهید. بنابراین اگر اطلاعات شما به سرقت رفته است یا این که از شما کلاهبرداری شده است میتوانید با کمک وکیل کلاهبرداری اینترنتی حق خود را دریافت کنید.
آزادی بیان
برای این که یک شخص بتواند رسانه اجتماعی به درستی فعالیت داشته باشد؛ نیاز است که از آزادی بیان برخوردار شود. آزادی بیان به عنوان حقوق شهروندی در رسانه های اجتماعی این گونه تعریف میشود که شخصی نظرات، ایدهها و شخصیت خودش را به درستی بیان و بدون هیچ ترسی بیان کند. به عبارتی دیگر اشخاص میتوانند به کمک آزادی بیان به درستی گفتگو داشته باشند و در خصوص مسائل دیگر آگاهی و شناخت بیشتری پیدا کنند.
حق نوجوانان و کودکان در دسترسی به رسانه
بر اساس قوانین و مقررات، کودکان و نوجوانان میتوانند در محتواهای اینترنتی حضور داشته باشند اما نباید آنها را اجبار کرد. همچنین این دسته از اشخاص نباید مورد آزار روحی و فیزیکی به واسطه استفاده از رسانههای اجتماعی، قرار بگیرند.
دسترسی مساوی و برابر به رسانهها
هر کدام از اشخاص باید به صورت کاملا مساوی از پلتفرمهای اینترنتی و رسانههای اجتماعی استفاده کنند. بر اساس قانون هیچ کدام از اشخاص و هیچ گروهی نباید نسبت به سایر اشخاص برتری داشته باشد. به عبارتی دیگر نباید حق دیگران را در استفاده از فضای رسانه، به خاطر عقایدش کمتر یا بیشتر کرد.
دسترسی به آموزش مناسب از طریق فضای مجازی
یکی دیگر از حقوق شهروندی در رسانه های اجتماعی حق تعلم و همچنین آموزش است. به این معنا که هر شخصی این حق را دارد که به صورت کاملا آزادانه از محتوای آموزشی استفاده کنند و از طرفی دیگر این دسته از اشخاص میتوانند محتوای آموزشی نیز منتشر کنند.
استفاده از فضای رسانه بر اساس قانون
بر اساس منشور حقوق شهروندی، هر کدام از کاربران فضای مجازی میتوانند به منابع اطلاعاتی دسترسی پیدا کنند و همه شهروندان باید از ابزارهای لازم جهت مشارکت اجتماعی در رسانه برخوردار شوند. در این منشور اینطور آورده شده است که هر کدام از شهروندان میتوانند به صورت آزادانه اما با رعایت قوانین و مقررات میتوانند از رسانههای اجتماعی استفاده کنند.
بر همین اساس نیاز است که کاربران از حقوق شهروندی خود اطلاع داشته باشند و اگر در حق آنها ناعدالتی شده است، با کمک یک وکیل خبره در کرج وکیل به صورت کاملا قانونی میتوانند حقوق خود را بخواهند. توصیه میشود که اگر موارد مشابهی داشتهاید در ابتدا از مشاوره رایگان حقوقی استفاده کنید و اطلاعات حقوقی خود را ارتقا دهید.
جمع بندی
یک شهروند علاوه بر این که در جامعه از حقوقی برخوردار است؛ در فضای رسانه و در هنگام فعالیت رسانهای نیز باید از حقوق شهروندی برخوردار باشد. این حقوق شامل آزادی بیان، تعلیم و آموزش، دسترسی به اطلاعات و… میباشد. در صورتی که هر کدام از این حقوق نقض شود با مراجعه به ما در گروه وکلای کرج وکیل میتوانید از حقوق خود دفاع کنید.
سوالات متداول
آزادی بیان به چه معناست؟ آزادی بیان به معنای بیان ایده و نظرات به صورت آزادانه و مطابق قانون است. هر شخصی در فضای مجازی از آزادی بیان برخودار است.
منظور از حق حفظ حریم خصوصی چیست؟ در فضای مجازی هر شخصی بر اساس منشور حقوق شهروندی باید بتواند حریم خصوصی خودش را رعایت کند و در صورتی که این حق او نقض شود میتواند به صورت قانونی پیگیری کند.