شرط نصف دارایی چیست و در کجا کاربرد دارد؟
یکی از حقوقی که برای زنان در هنگام ازدواج وجود دارد شرط نصف دارایی است که در دفترچههای ازدواج این شرط ثبت شده است. در این خصوص قانونی خاصی وجود ندارد و نیاز به توافق زن و شوهر دارد. در این مقاله در رابطه با شرط تنصیف دارایی بیشتر آشنا میشویم.
منظور از شرط نصف دارایی چه شرطی است؟
یکی از شروطی که در هنگام عقد ازدواج زن و شوهر میتوانند درباره آن توافق کنند شرط تنصیف اموال است که گاهی اوقات از آن به عنوان شرط نصف دارایی هم یاد میشود. این شرط به این معناست که در صورتی که بعدا زن و شوهر به درخواست شوهر از یکدیگر جدا شدند، مرد باید نصف اموال خود را که در زندگی مشترک به همراه همسرش به دست آورده است به زن بدهد.
قراردادن این شرط در عقد نکاح کاملا جایز است به این خاطر که طبق قانون میتوان شروطی را که خلاف قانون نباشند؛ در عقد نامه ذکر کرد. استفاده از این شرط دارای شرایطی است که در ادامه ذکر میکنیم.
در چه صورتی زن میتواند نصف اموال را از شوهرش دریافت کند؟
برای این که زن بتواند از این شرط بعد از طلاق استفاده کند نیاز است که حتما مرد درخواست طلاق بدهد. به هیچ وجه درخواست طلاق از طرف زن باعث نصف اموال نمیشود. بنابراین اگر طلاق از طرف زن باشد و یا این که طلاق به صورت توافقی انجام شود و یا این که طلاق به دلیل خیانت مرد و از طرف زن باشد؛ نمیتوان از این شرط استفاده کرد. بنابراین شرط نصف دارایی فقط در طلاق از طرف مرد قابل دریافت است.
در واقع شرایط دیگری هم وجود که این شرایط باید حتما باشد تا زن بتواند در هنگام طلاق نصف اموال شوهر را دریافت کند. در ادامه درباره این شرایط بیشتر بحث میشود.
شرط نصف دارایی و شرایطی که دریافت آن را محقق میکند
دریافت نصف دارایی شوهر بعد از طلاق دارای شرایطی است که نیاز است به تمامی این شرایط محقق شود تا زن بتواند از این اموال استفاده کند. این شرایط در ادامه بیان شده است:
- لازم است که حتما طلاق واقع شود. در واقع بدون طلاق امکان دریافت نصف اموال وجود ندارد.
- حتما باید این طلاق از طرف مرد باشد و اگر زن درخواست طلاق کند، نمیتواند نصف اموال شوهرش را بخواهد.
- طلاقی که واقع میشود نباید به خاطر بی احترامی زن و سوء رفتار او باشد به عبارتی دیگر زن نباید شوهرش را با رفتار بد مجبور به طلاق کند.
- اموالی که به زن داده میشود تنها نصف اموال است. بنابراین زن نمیتواند مال بیشتری را درخواست کند.
- اموالی که تقسیم میشود باید در طول زندگی مشترک به دست آمده باشد. در صورتی که مرد از قبل اموالی داشته باشد و یا اموالی به او به ارث رسیده باشد؛ زن نمیتواند این اموال را درخواست کند و تنها اموالی که به صورت مشترک و در طول زندگی زناشویی به وجود آمده است؛ قابل تقسیم است.
- باید حتما دارایی مشترک در زمانی که طلاق جاری میشود؛ وجود داشته باشد. در صورتی که بخشی از دارایی از بین رفته باشد ملاک نیست.
نحوه دریافت نصف دارایی
برای دریافت نصف دارایی بهتر است که در هنگامی که زوج دادخواست طلاق به دادگاه داد؛ زن استعلام تمامی اموالی را که در طول زندگی مشترک به دست آمده است؛ بگیرد. هنگامی که در روز دادرسی زن و شوهر در دادگاه حاضر هستند، زن میتواند اسنادی را که جمع آوری کرده است را به قاضی دادگاه تحویل دهد و تقاضا نصف دارایی را داشته باشد. البته در صورتی که شرط نصف دارایی که در عقد نامه وجود دارد؛ توسط زن و مرد امضا شده باشد. در صورتی که این شرط امضا نشده باشد زن نمیتواند نصف اموال مرد را در هنگام طلاق دریافت کند.
قاضی دادگاه در کرج معمولا پس از بررسی در آخر حکم میدهد که مرد باید نصف اموالش را به خانم بدهد. نکتهای که باید توجه داشته باشید این است که اگر مرد از طلاق منصرف شود؛ امکان دریافت نصف اموال و دارایی وجود ندارد. البته موارد دیگری هم هست که در ادامه بیان شده است.
علل عدم دریافت نصف اموال در شرط نصف دارایی
گاهی اوقات با وجود این که زن و مرد شرط نصف دارایی را در عقد نامه امضا کردهاند اما در هنگام طلاق این اموال توسط خانم مطالبه نمیشود. از مهمترین دلایل میتوان موارد زیر را نام برد:
- مهمترین دلیل این است که خانم اصلا مطالبه نمیکند و علت آن هم عدم آگاهی اوست. به این معنا که زن اصلا نمیداند میتواند این اموال را مطالبه کند.
- گاهی اوقات ممکن است که زن نتواند داراییهایی را که در طول زندگی مشترک به دست آمده است، مشخص کند و به عبارتی از دقیق این اموال بی اطلاع است.
- اگر مرد از دعوای طلاق انصراف دهد، خانم دیگر نمیتواند نصف اموال او را درخواست بدهد.
- گاهی اوقات در نحوه مشخص کردن نصف اموال مشکلات اجرایی به وجود میآید.
توصیه میشود حتما با وکیل خانواده در کرج مشورت کنید تا با نحوه دریافت نصف اموال مرد آشنایی بیشتری پیدا کنید.
نکات مهم شرط نصف دارایی
ممکن است در مورد تقسیم نصف دارایی قاضی دادگاه معیار دیگری را هم در نظر بگیرد. همان طور که میدانید قاضی موظف است که اموال مرد را بررسی کند و با توجه به مشارکت زن در نحوه به دست آمدن این اموال و افراد واجب النفقه مرد، تصمیم بگیرد که کمتر از نصف اموال به زن منتقل شود.
اگر مرد بخشی از اموالش را به شخص دیگری هدیه داده باشد و یا به عبارتی هبه کرده باشد، زن نمیتواند از دادگاه خانواده در کرج بخواهد که این اموال به او برگردانده شود به این خاطر که تنها نصف اموالی که موجود باشد قابل انتقال به زن است.
گاهی اوقات شوهر اموالش را به شخص دیگری منتقل میکند تا از دادن این اموال به زن خودداری شود. برای مثال ممکن است که او اموالش را به یکی از اعضای خانوادهاش منتقل کند. در این صورت زن میتواند با اثبات این انتقال صوری از مرد شکایت کند.
نحوه دریافت نصف دارایی در کرج وکیل
اگر زن و مرد درهنگام عقد شرط تنصیف اموال را امضا کرده باشند و حال بعد از مدتی مرد تقاضای طلاق در دادگاه را بدهد، زن میتواند برای درخواست این اموال لیستی از داراییهای شوهرش را که در طول زندگی مشترک به دست آمده است، برای قاضی دادگاه ارائه دهد. برای تهیه مدارک و اسناد و همچنین نحوه دریافت نصف داراییها بهتر است که ابتدا با وکلای خانواده درکرج وکیل مشورت شود تا بهترین راهنمایی دریافت کنید. همچنین میتوانید از مشاوره تلفنی رایگان در گروه وکلای کرج وکیل استفاده کنید و از وکیل مربوطه تقاضای راهنمایی داشته باشید.
جمع بندی
شرط نصف اموال یکی از شروطی است که در سند ازدواج وجود دارد و زن و مرد میتوانند آن را در هنگام عقد امضا کنند. با امضای این شرط در هنگامی که مرد تقاضای طلاق بدهد؛ زن میتواند نصف داراییهایی را که در طول زندگی مشترک به دست آمده است را از او بخواهد.
سوالات پایانی
منظور از مجازات مرد در صورت فرار از پرداخت نصف دارایی چیست؟
اگر مرد اموالش را به شخص دیگری انتقال بدهد و ادعا کند که مالی از زندگی مشترک ندارد در این صورت اگر این معامله صوری برای فرار از دین اثبات شود مرد به مجازات محکوم میشود.
آیا این شرط واقعا در ایران قابل اجراست؟
این شرط یکی از شروطی است که در عقد نامه ذکر شده است و اگر تمامی شرایط برای دادن نصف اموال به زن وجود داشته باشد؛ بله قابل اجراست اما بهتر است با وکیل مشورت کنید.