بررسی طلاق به علت ناباروری از طرف زن یا مرد
یکی از مواردی که زن یا مرد ممکن است از یکدیگر جدا شوند؛ ناباروری است. طلاق به علت ناباروی هم ممکن است به علت ناباروری مرد باشد و هم به علت ناباروری زن باشد. در جامعه از کلمه نازایی هم استفاده میشود که به این معناست که اگر زن و مرد با وجود رابطه جنسی نابارور هستند. بنابراین نه تنها ناباروری زن بلکه عقیم بودن مرد هم میتواند از علل طلاق باشد.
طلاق به علت ناباروری در عصر درمانهای پیشرفته
امروزه به این دلیل که پیشرفت علم و تکنولوژی درمانهای پیشرفتهای برای ناباروری کشف کرده است، شاید برای شما این سوال به وجود آید که آیا بازهم امکان طلاق به علت نازایی وجود دارد؟ هنگامی که رابطه جنسی بدون هیچگونه مانعی رخ بدهد و بعد از مدتی مشخص شود بارداری زن امکان پذیر نیست، میتوان با تشخیص علت ناباروری و این که مشکل مربوط به کدام یک از زوجین است، درخواست طلاق داد. طلاق به علت ناباروری نسبت مشکلی است که گاهی در جامعه رخ میدهد.
وجود دستگاههای پیشرفته گاهی اوقات برای زوجین میتواند هزینه زیادی داشته باشد به طوری که هیچ یک از زوجین نتوانند هزینههای لازم برای درمان را تهیه کنند. گاهی اوقات این درمانها هم نمیتواند نتیجه بخش باشد به همین دلیل زن و شوهر آخرین راه را که همان طلاق میباشد ناچارا انتخاب میکنند. این نوع از طلاق از انواع طلاق در قانون است که بر اساس آن زن و شوهر با ارائه مدارک میتوانند از دادگاه تقاضای صدور حکم طلاق را داشته باشند.
طلاق به علت ناباروری از طرف زن
اگر مرد عقیم باشد و قدرت باروری نداشته باشد قانون این اجازه را به زن میدهد که از مرد جدا شود. در واقع براساس یکی از شروط موجود در عقد نامه اگر مرد عقیم باشد یا به برخی از بیماریهای سخت دچار شده باشد که درمان آن تقریبا وجود ندارد یا بسیار سخت است، زن میتواند از دادگاه تقاضای طلاق داشته باشد. به این نوع از طلاق، طلاق به صورت عسر و حرجی گفته میشود و زن میتواند با تهیه مدارک و شرایط لازم تقاضای طلاق را برای دادگاه ارسال کند. برای تقاضای طلاق باید شرایطی وجود داشته باشد در غیر این صورت امکان طلاق وجود نخواهد داشت.
- شرط اول این است که زن و مرد برای مدت ۵ سال با یکدیگر زندگی کنند و علی رقم زندگی مشترک زن باردار نشده باشد.
- دومین شرط این است که باید مدارک پزشکی تهیه شود و ادعای زن و عقیم بودن مرد به تایید پزشک معتمد دادگاه رسیده باشد. بهتر است تمامی مدارک پزشکی که در طول آزمایشات تهیه کردهاید را در دادگاه با خود داشته باشید یا اگر وکیل دارید این مدارک را در اختیار وکیل خود قرار دهید تا وکیل شما در کرج بتواند از این مدارک به خوبی در روز جلسه رسیدگی استفاده کند.
- باید گواهی پزشکی قانونی را برای صحت ادعای زن تهیه کنید. به عبارتی دیگر پرونده شما به پزشکی قانونی ارجاع میشود.
- دادخواست قانونی مناسب تهیه کنید و در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در کرج به ثبت برسانید. البته باید کد ثنا هم داشته باشید که برای تهیه آن میتوانید از دفاتر الکترونیک قضایی بخواهید برای شما یک حساب کاربری در سامانه ثنا باز کند یا این که به کافی نتها مراجعه کنید.
درخواست مرد برای طلاق به علت ناباروری زن
در مواردی که زن نازا است و درمانهای متفاوت نیز تاثیری بر نازایی زن نداشته باشد، مرد میتواند تقاضای طلاق داشته باشد. با توجه به این که در قانون و فقه اسلامی طلاق با مرد است و قانون ایران نیز برگرفته از فقه اسلامی است بنابراین مرد میتواند بدون رضایت زن درخواست طلاق خود را در دادگاه ثبت کند. البته بر اساس قانون نیاز است که مرد علت طلاق را بیان کند و بدون دلیل نمیتوان طلاق گرفت که در این مورد مرد باید علت طلاق را نازا و نابارور بودن همسرش بیان کند. در این صورت باید در دادخواست ذکر کنید که طلاق به علت ناباروری انجام میشود.
برای انجام طلاق نیاز است که مرد در سامانه تصمیم ثبت نام نماید تا برای جلسات مشاوره تعیین وقتی انجام شود. سپس میتواند به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و دادخواست طلاق را به ثبت برساند. بهتر است برای دادخواست طلاق از طرف مرد با یک مشاور و کارشناس حقوقی دیدار یا به صورت تلفنی از او مشاوره حقوقی رایگان دریافت کند. برای این منظور باید مدارکی تهیه شود:
- گواهی شرکت در جلسات مشاوره که پس از ثبت نام در سامانه تصمیم به شما نوبت مشاوره داده میشود.
- دریافت گواهی عدم بارداری زن. در صورتی که مدارکی پزشکی از عدم درمان زن موجود است؛ میتوان این گواهی را به دادگاه ارائه داد.
طلاق به علت ناباروری و وضعیت مهریه
هر کدام از زن و مرد میتواند در صورتی که یکی از آنها ناباروری باشد؛ تقاضای طلاق داشته باشد. اگر هر کدام از زن یا مرد درخوست طلاق به علت ناباروری را بدهد، زن میتواند تقاضای دریافت مهریه را داشته باشد. حتی در صورتی که زن نابارور باشد باز هم میتواند مهریه را از مرد دریافت کند و ناباروری علتی برای عدم دریافت مهریه نیست.
نه تنها مهریه بلکه سایر حقوق مالی مانند نفقه، اجرتالمثل ایام زوجیت و سایر حقوق و تعهدات مالی به زن تعلق میگیرد و اگر مرد حقوق مالی زن را به او پرداخت نکند؛ همسرش میتواند از قاضی دادگاه تقاضا کند تا به مرد دستور پرداخت بدهد. اگر زن و مرد به دلیل نازایی از یکدیگر جدا نشوند، مهریه زن بعد از فوت مرد هم قابل دریافت است.
جمع بندی
یکی از عواملی که باعث طلاق میشود نازایی زن و شوهر است. به عبارتی دیگر زن به دلیل قرار گرفتن در عسر و حرج با ارائه مدارک و ادله کافی میتواند درخواست طلاق داشته باشد و زن هم میتواند بدون رضایت زن دادخواست خودش را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در کرج به ثبت برساند.
برای ثبت درخواست طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و تنظیم یک دادخواست مناسب نیاز به وکیل است. یکی از مزایای داشتن وکیل استفاده از تخصص و مهارت او در طرح دعوا و تنظیم دادخواست حقوقی مناسب است. به منظور صرفه جویی در وقت و هزینه بهتر است که با وکیل خبره در کرج وکیل مشورت کنید و از تخصص این وکلا بهره ببرید.
سوالات متداول
آیا زن میتواند از حق طلاق در صورت ناباروری مرد استفاده کند؟
بله اگر زن حق طلاق داشته باشد میتواند از آن برای طلاق استفاده کند البته باید وکالت در طلاق به صورت محضری به زن داده شود.
مدت زمان طلاق در صورت ناباروری مرد چقدر است؟
بستگی به ادله و مدارکی که زن تهیه میکند از ۶ ماه تا یک سال ممکن است طول بکشد.