طلاق قضایی به چه معناست و آشنایی با شرایط آن
همان طور که اطلاع دارید حق طلاق با مرد است. اما گاهی اوقات با توجه به شرایطی که وجود دارد قاضی دادگاه در کرج بر طبق قانون حکم طلاق زن را صادر میکند. این نوع طلاق را طلاق قضایی میگویند که دارای احکام و شرایطی است که در ادامه این شرایط را بررسی میکنیم.
طلاق قضایی به چه معناست؟
لازم است که قبل از بررسی ماهیت این نوع از طلاق به بررسی معنای آن بپردازیم. یکی از انواع طلاق طلاق به صورت قضایی است به عبارتی دیگر اگر زن در دادگاه از قاضی دادگاه در کرج درخواست طلاق داشته باشد و دلایلی هم ارائه کند، دادگاه حکم طلاق را صادر میکند که به این نوع طلاق، طلاق قضایی گفته میشود.
در این نوع از جدایی زن خواهان طلاق در دادگاه است ولی چون حق طلاق با مرد است و زن نمیتواند به صورت یکطرفه صیغه طلاق را اجرا کند به همین دلیل از دادگاه میخواهد که مرد را اجبار به طلاق نماید. در این نوع از جدایی نیاز است که زن دلایلی را به قاضی دادگاه ارائه دهد تا قاضی در کرج بر اساس آن دلایل رای به جدایی زن و شوهر بدهد. در ادامه با شرایطی که این دسته از طلاق در دادگاه دارد بیشتر آشنا میشویم.
با وجود چه شرایطی میتوان خواستار طلاق قضایی شد؟
برای این که زن بتواند این نوع از جدایی را در دادگاه مطرح کند نیاز است که حتما شرایطی رعایت شود. بدون وجود این شرایط امکان اجرای صیغه طلاق و یا حتی امکان صدور حکم به جدایی از طرف قاضی مطرح نیست. به عبارتی دیگر قاضی پرونده را رد میکند. این شرایط در زیر به صورت خلاصه بیان شده است:
عدم پرداخت نفقه
هنگامی که گفته میشود زن از همسرش به این دلیل که به او نفقه پرداخت نمیکرده جدا شده است؛ منظور از این جدایی به صورت قضایی است. به عبارتی دیگر اگر شوهر مدت زیادی به همسرش نفقه پرداخت نکند و حتی نتوان او را اجبار به پرداخت نفقه کرد و شکایت کیفری هم اثری نداشته باشد؛ زن میتواند از دادگاه بخواهد حکم طلاق او را صادر نماید. البته نیاز است که زن ثابت کند که شوهر از پرداخت نفقه خودداری میکند.
مفقود بودن شوهر به مدت ۴ سال
گاهی اوقات اتفاق میافتد که مرد برای مدت طولانی که همان ۴ سال است غیبت دارد و حتی از خود خبری هم نمیدهد. در این صورت زن ممکن است گمان کند که شوهر فوت کرده است یا برای همیشه مفقودالاثر شده است. اگر چنین اتفاقی بیافتد زن باید به دادگاه مراجعه کند و بیان کند که از همسرش به مدت طولانی هیچ خبری ندارد و خواستار طلاق است. در این صورت دادگاه به زن دستور میدهد تا ۳ بار به فاصله یک ماه مفقودی همسرش را روزنامه رسمی کند و اگر در این مدت همسرش پیدا نشد؛ زن میتواند درخواست طلاق داشته باشد.
اگر زن در عسر و حرج باشد
اگر ادامه زندگی با شوهر باعث شود که زن دچار سختی شود و این سختی هم شدید باشد میتواند به دادگاه پناه ببرد و تقاضای طلاق داشته باشد. البته که نیاز است که هنگامی که زن در سختی و مشقت قرار میگیرد؛ اثبات نمایید که واقعا دیگر قادر نیست با مرد زندگی کند به این خاطر که این عسر و حرج بسیار شدید است و مانع از ادامه زندگی میشود. عسر و حرج مصادیقی دارد که این مصادیق در قانون بیان شده است و علاوه بر آن گاهی اوقات با علم خود ممکن است مصادیق عسر و حرج را وسیعتر از آنچه که در قانون است بیان کند. به هرحال مصادیق این سختی اگرچه که در قانون بیان شده است اما به صورت دقیق نیست.
آیا امکان دریافت مهریه در طلاق قضایی وجود دارد؟
یکی از مهمترین سوالاتی که در رابطه با طلاق قضایی میشود این است که آیا امکان دارد که زن مهریه خود را دریافت کند؟ در رابطه با این سوال باید بیان شود که پرداخت مهریه با توجه به نظر دادگاه و قاضی انجام میشود معمولا قاضی شرایطی را که زن در آن قراردارد بررسی میکند و سپس حکم میکند که مرد مهریه را به زن پرداخت کند. نکتهای که وجود دارد در رابطه با طلاق غایب مفقودالاثر است به این خاطر که مرد حضور ندارد بنابراین مهریه باید چگونه پرداخت شود؟ معمولا دریافت مهریه از فردی که وجود ندارد و سالهاست غایب بودهاست سخت است به همین دلیل ممکن است قاضی حکم کند که از اموال مرد که به جا ماندهاند مهریه زن پرداخت شود. توصیه میشود در بحث طلاق به صورت قضایی با وکیل طلاق در کرج وکیل مشورت کنید و نظر او را هم جویا شوید.
منظور از عسر و حرج در طلاق قضایی چیست؟
اگر زن بخواهد که به صورت عسر و حرجی از همسرش جدا شود نیاز است که حکم دادگاه را داشته باشد به این خاطر که همان طور که بیان شد مرد حاضر نیست زن را طلاق بدهد و از طرفی هم ادامه زندگی با مرد غیر ممکن است بنابراین زن تصمیم میگیرد از قاضی در کرج بخواهد که حکم طلاق را صادر کند. مصادیق سختی و مشقت در ادامه بیان شده است:
اگر مرد زندگی را به مدت ۶ ماه یا ۹ ترک کرده باشد
ترک زندگی باید به مدت ۶ ماه به صورت متوالی و ۹ ماه به صورت متناوب باشد و علاوه بر آن مرد هیچ دلیل قانع کنندهای هم ارائه نکرده باشد.
اعتیاد شوهر
یکی از مواردی که به عنوان مصادیق سختی و مشقت شناخته میشود معتاد بودن شوهر به موارد مخدر و برخی از مواد الکلی است. البته در این مورد نظر قاضی دادگاه مهم است و ممکن است که بیان کند که امکان صدور طلاق وجود ندارد. بنابراین باید این اعتیاد به گونهای باشد که برای زن سختی و مشقت به همراه داشته باشد تا بتوان حکم طلاق را برای او صادر کرد.
محکومیت شوهر به بیشتر از ۵ سال
در صورتی که مرد به بیشتر از ۵ سال حبس محکوم شده باشد و همسرش واقعا در سختی باشد میتواند درخواست طلاق بدهد. کتک زدن زن و یا توهین کردن به اوو ابتلای مرد به بیماریهای سخت به طوری که امکان درمان او وجود نداشته باشد از موارد دیگر عسر و حرج است. ممکن است این مصادیق از این بیشتر هم شود و علاوه بر آن ممکن است قاضی دادگاه با توجه به موقعیت زن اعلام کند که او در سختی بسیاری قرار گرفته است و حکم طلاق او را صادر کند. با اینحال نیاز است که حتما توسط زن تمامی موارد عسر و حرج ثابت شود.
طلاق قضایی در کرج وکیل
یکی از مهمترین مواردی که در رابطه با طلاق به صورت قضایی وجود دارد این است که حتما باید مدارک قانع کننده برای قاضی ارائه دهید تا او را برای صدور طلاق راضی کنید. توصیه میشود از یک وکیل طلاق که در این زمینه تجربه و مهارت بیشتری دارد راهنمایی گرفته شود. توصیه ما این است که از وکلای طلاق در کرج وکیل راهنمایی بخواهید تا بتوانید نتیجه بهتری دریافت کنید. در این خصوص شما میتوانید به صورت مشاوره حقوقی تلفنی رایگان هم در کرج وکیل استفاده کنید.
جمع بندی
هنگامی که زن در وضعیتی قرار گرفته است که نمیتواند با زندگی به همسرش ادامه بدهد مسئله طلاق به صورت قضایی رخ میدهد به عنوان مثال ممکن است که مرد به مدت ۴ سال غایب بوده است و یا این که در عسر و حرج قرار گرفته است. گاهی اوقات عدم پرداخت نفقه دلیل دیگری است که زن میتواند درخواست طلاق بدهد.
سوالات متداول
طلاقی که به صورت قضایی باشد از چه نوع طلاقی است؟
بسیاری از حقوقدانان معتقدند که این نوع طلاق از نوع بائن است. به این معنا که در طول دوران عده شوهر نمیتواند به همسرش رجوع کند.
چرا باید از وکیل طلاق در کرج وکیل مشورت بگیریم؟
یکی از مهمترین دلایلی که میتوان بیان کرد تجربه وکیل طلاق است. این وکیل پروندههای زیادی در خصوص طلاق داشته است و دارای مهارت کافی هم است.