صفر تا صد مراحل انحصار وارثت مادر به همراه مدارک آن
تقسیم ارث فقط مختص ارثیه باقی مانده از پدر نیست بلکه فرزندان برای اموال باقی از مادر موظف به تقسیم اموال او هستند. به همین منظور باید توسط فرزند مراحل انحصار وارثت مادر انجام شود. برای این که اموال بین ورثه تقسیم شود انجام انحصار وراثت ضروری است و تفاوتی ندارد ارث به جا مانده از سمت پدر باشد یا مادر. به هرحال طی مراحل حصر ورثه توسط وراث امر ضروری است تا از جنجالها و دعواهای احتمالی آینده جلوگیری شود. در این مقاله نحوه انحصار وراثت مادر بیان میشود.
آیا بین تقسیم ارث مادر و پدر تفاوت وجود دارد؟
برخی از وراث به اشتباه فکر میکنند که زمانی که مادر فوت میشود، نحوه تقسیم ارث او اندکی متفاوتتر از زمانی است که ارثیهای از پدر به جا مانده است. در واقع این تفکر اشتباهی است که گاهی اوقات اختلاف بین وراث را تشدید میکند. تمامی مراحل انحصار وارثت مادر شبیه به دیگر افراد است و تفاوتی در مراحل وجود ندارد.
بعد از این که مادر فوت کرد، فرزندان میتواند دو نوع گواهی باشند که با توجه به ازرش ماترک تعیین میشود، درخواست کنند. اگر ارزش ارث به جا مانده از مادر زیر ۳۰ میلیون تومان باشد گواهی به صورت محدود صادر خواهد شد و در صورتی که اموال بیشتر از ۳۰ میلیون تومان باشد، گواهی به صورت نامحدود صادر میشود. برخی سوال میکنند بعد از انحصار وراثت چه باید کرد؟ در این صورت باید ارثیه را تقسیم نمود که مراحل خاصی دارد.
چگونگی انجام مراحل انحصار وارثت مادر
هر کدام از وراث میتوانند جهت انجام مراحل انحصار وارثت مادر اقدام نمایند به همین منظور باید ابتدا گواهی فوت دریافت نمایند. بدون وجود گواهی فوت امکان دریافت گواهی انحصار ارثیه مادر وجود ندارد. دریافت گواهی فوت هم میتواند به صورت آنلاین و هم به صورت حضوری انجام شود. دریافت گواهی فوت از سامانه ثبت احوال انجام میشود و اگر در خارج از کشور حضور دارید نیاز است که نمایندگی جمهوری اسلامی ایران یا کنسولی ایران در آن کشورها مراجعه کنید.
پس از آن سوال میشود که برای انحصار وراثت کجا برویم که باید بیان کنیم؛ نیاز است درخواستی در سامانه خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسانید. برای این منظور اطلاعات تمامی وراث را در اختیار داشته باشید و این که باید در سامانه ثنا نیز ثبت نام کرده باشید. پرونده شما به شورای حل اختلاف ارجاع میشود و بر اساس مدارکی که ارائه نمودید ورثه مشخص میشود. معمولا شورای حل اختلاف اسامی تمامی وراث را از سامانه ثبت احوال دریافت میکند.
شورای حل اختلاف از شما میخواهد که یک فرم استشهادیه محضری آماده کنید که باید در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شود و به تایید دو شاهد برسد. البته قبل از مراجعه به شورا امکان دریافت استشهادیه محضری هست. برای تهیه این فرم باید اسامی و کارت ملی ورثه به همراه گواهی فوت متوفی و شناسنامه و کارت ملی او را به همراه داشته باشید. این فرم بعد از این که توسط سردفتر تنظیم شد باید به تایید همه وراث برسد ترکه تقسیم شود.
صدور آگهی کثیرالانتشار در مراحل انحصار وارثت مادر
اگر ارزش اموال باقی مانده از مادر بیشتر از ۵۰ ملییون تومان باشد، نیاز به انتشار روزنامه کثیرالانتشار است. علت اصلی منتشر شدن این گواهی به این خاطر است که اگر شخص دیگری اعتراضی دارد؛ مراحل اعتراض خود را بیان کند. برای مثال ممکن است شخصی ادعا کند که جزو ورثه مادر محسوب میشود و برای اعتراض میتواند به دادگاه مراجعه نماید. هزینه صدور این گواهی توسط وراث باید پرداخت شود و اگر متوفی هیچ ورثهای نداشته باشد، تمامی اموال او بعد از آگهی شدن، به خزانه دولت واریز خواهد شد.
مدارک مورد نیاز برای مراحل انحصار وارثت مادر
برای این که شورای حل اختلاف به درخواست شما مبنی بر صدور گواهی حصر ورثه رسیدگی نماید، باید ابتدا مدارکی را تهیه کنید. از مهمترین مدارکی که باید ارائه شود شامل موارد زیر است:
- وجود گواهی فوت مهمترین مدرک جهت صدور گواهی حصر وراثت است. همان طور که بیان شد میتوانید این گواهی را به صورت آنلاین از مراکز ثبت احوال دریافت کنید.
- استشهادیه تنظیم شده توسط دفاتر اسناد رسمی که با عنوان استشهادیه محضری هم شناخته میشود، مدرک مهم دیگر است. توجه داشته باشید که حتما باید توسط دو نفر شاهد تایید شود.
- اگر متوفی وصیتی داشته است باید وصیتنامه را به دیگر مدارک ضمیمه نمایید.
- در گذشته وجود گواهی مالیات بر ارث ضروری بود. اما در حال حاضر برای افرادی که قبل از سال ۱۳۹۵ فوت کردهاند باید این گواهی ارائه شود.
- تهیه و تنظیم دادخواست انحصار وراثت توسط متقاضی یا وکیل او. توصیه میشود تنظیم دادخواست را حتما به یک وکیل معتبر در کرج بسپارید و یا از مشاوره حقوقی رایگان برای راهنمایی استفاده کنید.
- برای تنظیم استشهادیه وجود شناسنامه وراث الزامی است بنابراین نه تنها متقاضی بلکه سایر وارث باید مدارک شناسایی خود را به همراه داشته باشند.
- وجود وکالت نامه در صورتی که وکیل ارث در کرج تمامی مراحل انحصار ورثه را انجام میدهند.
جمع بندی
تمامی ارثیه مادر بر اساس قانون ارث بین فرزندان تقسیم میشود و هیچ استثنایی وجود ندارد. به عبارتی دیگر قانون ارث هم برای ترکه مادر و هم ترکه پدر به صورت یکسان است و وراث براساس طبقات ارث، ارثیه دریافت میکنند. یکی از وراث باید به نمایندگی از سایر ورثه دادخواستی را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برساند و تمامی مدارک را نیز آماده کند.
جهت اطلاع از قوانین و مقررات ارث میتوانید ابتدا با وکلای خبره در زمینه ارث مشورت کنید. معمولا به این خاطر که بحث ارث و میرات بسیار پیچیده است، استفاده از راهنمایی وکلا بسیار سازنده خواهد بود. شما میتوانید از راهنمایی گروه وکلای کرج وکیل برای مراحل انحصار وارثت مادر استفاده نمایید و از تجربیات وکیل متخصص ارث در این گروه بهره ببرید.
سوالات متداول
مدت زمان انحصار وراثت چقدر است؟ معمولا یک ماه تا یک ماه و نیم زمان لازم است تا گواهی حصر وراثت نامحدود صادر شود.
برای صدور گواهی حصر وراثت محدود چه مدت زمان باید صرف شود؟ نیازی به وجود صرف مدت زمان زیادی نیست و صرف مدت یک هفته میتوان این گواهی را دریافت کرد.