چک برگشتی و نحوه وصول آن در کرج


  • ۲ دی ۱۴۰۲
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 1531

بسیاری از دادگاه‌های کرج با افرادی که چک‌های بی محل صادر کرده‌اند سروکله می‌زنند. به دلیل این که امروزه چک برگشتی یکی از موضوعات مهم در روابط کاری و تجاری بسیاری از افراد به حساب می‌آید تصمیم گرفتیم از نحوه وصول چک برگشتی و نکات حقوقی و قانونی آن صحبت کنیم.

منظور از چک برگشت خورده چیست؟

چک یک سند تجاری مهم است و نه تنها چک از اسناد مهم در روابط تجاری است بلکه اسناد دیگری مانند سفته نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است به همین دلیل بسیاری از افراد برای ضمانت چک یا سفته را در نزد کارفرما قرار می‌دهند که پس گرفتن سفته از کارفرما و یا حتی چک می‌تواند سخت باشد.

برخی از افراد به خاطر روابط تجاری و یا دیگر موارد برای پرداخت بدهی‌های خودشان چک صادر می‌کنند و تاریخی برای وصول و یا دریافت مبلغ چک قرار می‌دهند اگر در این تاریخ طلبکار به بانک مربوطه مراجعه کند و حساب فردی که چک کشیده است خالی باشد، فرد طلبکار که چک در دستان اوست می‌تواند چک را برگشت بزند که عواقب بسیار زیادی برای صادرکننده چک دارد.

قانون جدید چک بیان کرده است که اگر در تمامی بانک‌هایی فرد صادر کننده چک، پولی برای برداشت وجود نداشته باشد و یا مقدار مبلغ آن بسیار کمتر از مبلغ چک باشد، می‌توان چک را برگشت زد که در اینصورت فرد صادر کننده چک نمی‌تواند دوباره چک بکشد  تا زمانی که مبلغ چک برگشتی را پرداخت نکرده است.

مهمترین عوامل برگشت خوردن چک

از مهمترین عواملی که باعث برگشت خوردن چک بر طبق قانون جدید چک‌های صیادی می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در صورتی که قلم خوردگی در چک وجود داشته باشد و یا امضا به صورت اشتباه وارد شده باشد و یا هر اشتباه دیگری که نشان دهنده این باشد که چک به صورت درست تنظیم نشده است.
  • اگر حساب چک مسدود شده باشد.
  • در صورتی که امکان پرداخت مبلغ چک وجود نداشته باشد و یکی از این دلایل آن عدم وجود موجودی کافی باشد.
  • در برخی موارد صادر کننده چک دستور می‌دهد که وجه چک پرداخت نشود که می‌تواند عام دیگری برای چک برگشتی باشد.

مهمترین عوامل برگشت خوردن چک

نحوه دریافت وجه چکی که برگشت خورده است

فردی را در نظر بگیرید که در کرج زندگی می‌کند و برای دریافت وجه چک برگشتی دچار مشکل شده است. برای دریافت وجه چک نیاز است که طبق موارد زیر عمل کند:

  • یکی از راه‌هایی که باعث می‌شود بتوان صادر کننده چک را مجازات کرد استفاده از روش شکایت و روش کیفری است. در این روش لازم است که فردی که چک در دستان اوست با مراجعه به بانک گواهی عدم پرداخت از بانک دریافت کند و بعد از تنظیم شکوائیه به دادسرا مراجعه می‌کند.

لازم است که که برای شکایت کیفری تا ۶ ماه بعد از تاریخی که گواهی عدم پرداخت را دریافت کردید اقدام کنید و اگر تاریخ آن تمام شود امکان شکایت وجود ندارد. در این روش فقط فردی که چک بلامحل کشیده است مجازات می‌شود و برای دریافت مبلغ چک باید حتما درخواست خود را به صورت حقوقی تقدیم کنید تا بتوانید وجه چک را دریافت کنید.

  • در روش دیگر که به روش حقوقی شناخته می‌شود باید دادخواست مطالبه وجه چک بدهید و همراه گواهی عدم پرداخت در دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کنید. مزیتی که این روش دارد این است که نیاز نیست مهلت زمانی شکایت کیفری رعایت شود. اما یکی از مضرات آن شیوه طولانی رسیدگی به چک برگشتی است. همچنین اگر قصد دارید با استفاده از روش حقوقی وجه چک را دریافت کنید دیگر نمی‌توانید از طریق کیفری شکایت کنید.
  • مطالبه وجه چک از طریق دایره ثبت روش دیگری است که باز هم نیاز به دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک دارد. پس از این که گواهی عدم پرداخت را دریافت کردید باید به یکی از دفاتر اسناد در کرج مراجعه کنید و فرم درخواست صدور اجرائیه را پر کنید. اگر در ظرف مهلت ده روز فردی که چک را صادر کرده است مبلغ آن را پرداخت نکند اموال او توقیف می‌شود.

معمولا فردی که چک در دستان او است باید اموالی از فردی که چک را صادر کرده است به دایره ثبت در کرج معرفی کند تا بتوان راحت‌تر مبلغ چک را دریافت نمایید.

چک‌های صیادی و روش دریافت وجه آن  

این چک‌ها تحت نظارت مستقیم بانک مرکزی صادر می‌شود و در سامانه صیاد باید ثبت شود. ویژگی این دسته چک‌ها با چک‌ها قدیمی این است که امنیت بیشتری دارند. این چک‌ها به تمامی حساب‌های صادر کننده چک متصل است و اگر یک حساب موجودی کافی نداشت می‌توان از بانک دیگری وجه چک را دریافت کرد.

اگر در تمامی بانک‌ها و حساب‌های صادر کننده چک مبلغ کافی برای صدور چک وجود نداشته باشد می‌توان چک‌های صیادی را برگشت زد که در اینصورت کارمند بانک اطلاعات چک برگشت خورده را در سامانه صیاد ثبت می‎‌کند و سپس برای دارند آن گواهی عدم پرداخت صادر می‌نماید.

عواقب برگشت خوردن چک‌های صیادی

یکی از نو آوری‌های قانون جدید چک این است که اگر مبلغ آن پرداخت نشد فردی که صادر کننده این سند بوده است با محدودیت‌ها و محرومیت‌هایی مواجه می‌شود که شامل موارد زیر است:

  • امکان افتتاح دوباره حساب برای او وجود ندارد.
  • گردش مالی و حساب بانکی فرد متوقف می‌شود. البته این توقف به اندازه مبلغ چک است.
  • فرد دیگر نمی‌تواند دسته چک جدید برای خود داشته باشد.
  • اعتبارات اسنادی و تسهبلات بانکی برای او صادر نمی‌شود.
  • امکان این که دوباره چک جدید صادر کند را هم ندارد.

بنابراین بر طبق قانون جدید افرادی که قصد صدور چک را دارند ابتدا اعتبار سنجی می‌شوند و امکان تخلفات ناشی از صدور چک‌های برگشتی به حداقل می‌رسد.

عواقب برگشت خوردن چک‌های صیادی

دریافت مبلغ چک در کرج با مشورت وکلای کرج وکیل

برای دریافت مبلغ چکی که به صورت برگشت خورده است اگر نیاز به مشورت و راهنمایی بیشتر در این زمینه دارید حتما از وکلای متخصص کرج وکیل استفاده کنید. انجام مراحل دریافت چک‌ برگشتی در سطح کرج طولانی است و به همین خاطر توصیه می‌شود حتما از راهنمایی وکلای متخصص این زمینه استفاده کنید.

کرج وکیل از وکلای متخصص و با تجربه در زمینه چک و وصول وجه آن تشکیل شده است و خدمات مشاوره حقوقی رایگان در کرج هم ارائه می‌دهد که برای دریافت راهنمایی بیشتر می‌توانید تماس بگیرید.

جمع بندی

چکی که برگشت زده شده است در واقع چکی است که امکان تبدیل آن به وجه نقد وجود ندارد و در این صورت فردی که چک را دارد از فردی که چک را صادر کرده است می‌تواند تقاضای پرداخت آن را داشته باشد.

دریافت مبلغی که در چک نوشته شده است به روش‌های متفاوتی انجام می‌شود مانند کیفری حقوقی و یا از روش اجرائیه. برای تمامی این روش‌ها نیاز است که ابتدا گواهی عدم پرداخت را از بانک مربوطه دریافت کنید.

سوالات پایانی

مجازات صدور چک‌هایی که به صورت بلامحل صادر شده است چیست؟

برای این دسته از افراد مجازاتی بین ۶ تا ۱۲ ماه و یک تا ۲ سال حبس در نظر گرفته شده است.

از مهمترین عاملی که باعث می‌شود چک صیادی برگشت بخورد چیست؟

همانطور که می‌دانید باید حتما اطاعات چک در سامانه صیاد ثبت شود. در صورتی که اطلاعات چک و اطلاعاتی که در سامانه صیاد مطابقت نداشته باشد می‌توان چک را برگشت زد.

5/5 - (1 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692