استرداد جهیزیه و آشنایی کامل با روش ها و مدارک مورد نیاز


  • 2 دی 1402
  • بدون نظر
  • 7 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 918

بعد از این که زن و شوهر تصمیم به جدایی گرفتند؛ زن باید جهیزیه را که هنگام ازدواج همراه خود به منزل شوهرش برده است، پس بگیرد. البته استرداد جهیزیه کاملا به توافق زن و شوهر دارد. در بیشتر موارد زن درخواست بازپس گیری جهیزیه را دارد. اگر مرد درخواست زن را رد کند، او باید از طریق قانون اقدام به بازپس گیری جهیزیه نماید. در این مقاله تمامی نکات قانونی مربوط به جهیزیه بیان می‌شود.

روش‌های استرداد جهیزیه

برای پس گرفتن جهیزیه باید ابتدا زن و شوهر با یکدیگر توافق کنند. اگر توافق بین آن‌ها حاصل شود باعث می‌شود که بدون هیچ گونه دعوایی در دادگاه مسئله حل و فصل شود. مشکل جایی به وجود می‌آید که مرد حاضر به دادن جهیزیه نیست.

گاهی اوقات زن قبل از این که جهیزیه را به همراه خود به منزل شوهرش آورد لیستی تهیه می‌کند که به آن لیست سیاهه گفته می‌شود. در این لیست تمامی اقلام و وسایلی که زن با خود به منزل شوهر می‌برد نوشته می‌شود. گاهی اوقات نوع اجناس و همچنین قیمت آن‌ها هم نوشته خواهد شد. باید این لیست توسط شوهر در حضور شاهدان امضا شود و عدم امضای او باعث عدم اعتبار این لیست خواهد بود. توجه داشته باشید که اگر لیست سیاهه دارید می‌توانید با استناد به آن و از طریق دادگاه جهیزیه خود را دریافت نمایید.

گاهی اوقات زن هیچ لیستی تهیه نمی‌کند در این صورت باید به دنبال شاهدانی باشد که صحت درستی ادعای او را اثبات کند. بنابراین از این سه طریق زن باید برای بازپس گرفتن جهیزیه اقدام نماید. توجه کنید که پس گرفتن جهیزیه با زنی که ناشزه است؛ متفاوت است بنابراین زن می‌تواند جهیزیه خود را در هر حالتی پس بگیرد.

پس گرفتن جهیزیه

نحوه استرداد جهیزیه توسط زن

ابتدا قبل از هر چیزی نیاز است که زن پس گرفتن جهیزیه را درخواست کند و این کار با ارسال اظهار نامه انجام خواهد شد. بنابراین زن با رجوع به دفتر خدمات الکترنیک قضایی در کرج باید با تنظیم یک اظهارنامه درخواست باز پس گیری جهیزیه را داشته باشد.

البته برای ثبت درخواست نیاز به داشتن کد ثنا است که اگر این کد را ندارید می‌توانید از همان دفتر خدمات الکترونیک قضایی درخواست داشته باشید. اگر با ارسال اظهارنامه مرد حاضر به دادن جهیزیه نشد باید دادخواست استرداد اقلام باقی مانده جهیزیه نوشته شود. در این مرحله باید دادخواست تامین هم داده شود. این دادخواست به این خاطر است که در اقلام جهیزیه افراط و تفریطی رخ نداده باشد.

بهتر است قبل از هر اقدامی با وکیل خانواده در کرج وکیل مشورت نمایید تا هم با قوانین و مقررات مربوطه آشنا شوید و هم از روند تنظیم یک دادخواست مناسب آشنایی پیدا کنید. به این نکته مهم توجه داشته باشید که اگر مقدار ارزش جهیزیه خانم کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد در صلاحیت شورای حل اختلاف خواهد بود.

مدارک مورد نیاز جهت استرداد جهیزیه

بدون داشتن سند و مدرک امکان طرح دعوا در دادگاه وجود نخواهد داشت. به همین خاطر نیاز است که مدارکی که در ادامه بیان می‌شود حتما به همراه خانم باشد.

  • سند زوجیت که همان سند ازدواج نامیده می‌شود. اگر زن این سند را ندارد می‌تواند رونوشت آن را تهیه کند. رونوشت سند ازدواج از دفتر ازدواجی که عقد ازدواج آن‌ها ثبت شده است قابل دریافت است.
  • در مرحله بعد باید تمامی مدارکی را که نشان دهنده آوردن جهیزیه به منزل شوهر است داشته باشد. همان طور که قبلا بیان شد این مدارک می‌تواند سیاهه جهیزیه، شاهدان یا اقرار شوهر باشد. البته اقرار شوهر در نزد قاضی باید انجام شود. معمولا برای درخواست تامین نیاز به معاینه محل و شهادت شهود هم است.
  • مدارک هویتی زوجه که همان کارت ملی و شناسنامه اوست. بهتر است که از این مدارک کپی تهیه کنید تا در موارد لزوم باعث اتلاف وقت نشود. برای مثال اگر زن طلاق می‌گیرد و در انواع طلاق بهتر است یک کپی از تمام مدارک خود را داشته باشد.
  • باید قبل از دادخواست ابتدا یک اظهارنامه برای زوج ارسال کنید. این اظهارنامه باید ضمیمه بشود.البته اظهارنامه باید در صورتی پیوست شود که مرد به آن پاسخی نداده است.

مدارک مورد نیاز جهت استرداد جهیزیه

شرایط اثبات کننده برای استرداد جهیزیه

زن برای این که بتواند تمامی جهیزیه را پس بگیرد نیاز به وجود برخی از شرایط دارد که در ادامه بیان خواهد شد.

  • ابتدا باید زن مشروط نبودن حق پس گرفتن جهیزیه را اثبات کند. حقی که زن خواهان است نباید مشروط به تحقق شرایطی باشد در غیر اینصورت امکان دریافت آن وجود ندارد. بهتر است که با وکیل خانم در کرج مشورت لازم را نمایید تا در این خصوص اطلاعات بیشتری دریافت کنید.
  • زن که در این دعوا که خواهان محسوب می‌شود باید اهلیت لازم برای طرح دعوا را داشته باشد. نه تنها اهلیت بلکه باید صحت ادعای خود را از طریق فاکتورهای خرید اثبات نماید.
  • اقلامی که زن آن‌ها را درخواست می‌نماید باید وجود داشته باشد. منظور از وجود داشتن این است که عین این اموال در نزد شوهر است و شوهر آن‌ها را پس نمی‌دهد.
  • در صورتی که جهیزیه تلف شده باشد و یا به عبارتی دیگر از بین رفته باشد؛ باید مشخص شود که این تلف از جانب چه کسی بوده است. در صورتی که مرد باعث از بین رفتن اقلام جهیزیه شود باید قیمت یا مثل آن اقلام را به زن پرداخت کند.

آیا امکان استرداد جهیزیه بدون حکم دادگاه وجود دارد؟

گاهی اوقات اتفاق می‌افتد که زن بدون اجازه مرد جهیزیه را از منزل مرد خارج می‌کند. در چنین مواردی مرد ممکن است که اعلام سرقت کند. با اینحال امکان این که زن به دلیل سرقت از منزل مرد دستگیر شود بسیار کم است به این خاطر که زن مالک جهیزیه است به همین خاطر با نظر قاضی امکان عدم دستگیری زن وجود دارد. با اینحال توصیه می‌شود که با استفاده از قانون و با دستور قاضی دادگاه اقلام جهیزیه استرداد شود و بهتر است زن از هر گونه کاری که خودسرانه به حساب می‌آید؛ خودداری کند.

استرداد جهیزیه و تنظیم دادخواست با گروه وکلای کرج وکیل

برای استرداد جهیزیه بهتر است که ابتدا با یک وکیل مناسب و با تجربه مشورت نمایید. به عبارتی دیگر برای تنظیم دادخواست مناسب نیاز به مشاوره با یک فرد مناسب است که با قوانین و مقررات آشنایی کافی داشته باشد. یکی از بهترین وکلایی که می‌تواند به شما در پس گرفتن جهیزیه کمک نماید؛ گروه وکلا کرج وکیل است که نه تنها می‌توانید از وکیل مربوطه مشاوره رایگان حقوقی دریافت نمایید بلکه در تنظیم دادخواست و روند پیگیری پرونده حقوقی خودتان هم کمک فراوانی می‌توانید دریافت نمایید.

جمع بندی

برای پس گرفتن جهیزیه توجه داشته باشید که باید مدارک و شواهد کافی در دسترس باشد. اگر لیست سیاهه دارید که به امضای شوهر رسیده است؛ می‌توانید از این لیست استفاده نماید. همچنین وجود شاهدان و اقرار شوهر می‌تواند دلیلی دیگری باشد که زن بتواند جهیزیه‌ای را که به منزل شوهر برده است؛ پس بگیرد.

سوالات متداول

آیا این امکان وجود دارد که مرد نسبت به حکم صادره در خصوص استرداد جهیزیه اعتراض وارد نماید؟

بله. گاهی اوقات شوهر به وجود برخی از اقلام اعتراض می‌کند که آن‌ها عادتا متعلق به شوهر است. برای مثال ریش تراش از وسایل شوهر است.

اگر زوج برخی از اموال و اقلام را خریداری کرده باشد آیا امکان استرداد آن‌ها وجود دارد؟

بله. در صورتی که زوج برخی از اقلام را خریداری کرده است می‌تواند فاکتور آن‌ها را ارائه کند و در اینصورت زوجه حق ندارد آن‌ها را از منزل مرد خارج کند.

5/5 - (1 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692