استرداد هدیه های دوران نامزدی و انواع هدایا


  • 24 دی 1402
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 1048

گاهی اوقات به دلایلی ممکن است که دختر و پسر از ازدواج منصرف شوند. این در حالی است که آن دو در دوران نامزدی بودند. معمولا هنگامی که پسر و دختر تصمیم به ازدواج می‌گیرند در دوران نامزدی هدایایی را برای یکدیگر می‌خرند که از آن به عنوان هدایای نامزدی یاد می‌شود. پس از برهم خوردن ازدواج بر خلاف باور عموم امکان استرداد هدیه های دوران نامزدی وجود دارد اما بنابر قانون باید شرایطی رعایت شود که تا بتوان در دادگاه درخواست استرداد هدایا را به درستی به ثبت رساند.

منظور از دوران نامزدی چیست؟

هنگامی که دختر و پسر با هم آشنا می‌شوند و قرار خواستگاری گذاشته می‌شود و هر دو خانواده موافق ازدواج هستند، دوران نامزدی شکل می‌گیرد. این دوران توافق و قرار ازدواج دختر و پسر است به همین دلیل ممکن است که خانواده‌ پسر برای دختر هدایایی تهیه کند. دوران نامزدی قبل از عقد و بعد از جلسات خواستگاری شکل می‌گیرد. با این حال بسیاری از افراد دوران عقد را با دوران نامزدی به اشتباه می‌گیرند.

استرداد هدیه های دوران نامزدی در صورتی که به ازدواج منجر نشود امکان پذیر است اما شرایط آن متفاوت است. از آن جایی که در این دوران عقد نکاحی صورت نگرفته است بنابراین نیازی به بخشیدن مهریه و دیگر موارد نیست.

استرداد هدیه های دوران نامزدی و انواع هدایا

ممکن است که یکی از نامزدها دو نوع از هدایا را برای طرف دیگر خریداری کند و به او تحویل دهد. برخی از هدایا به صورت مصرفی هستند و برخی دیگر به صورت غیر مصرفی هدیه داده می‌شوند. برای مثال خوراکی، میوه و شیرینی و گل و هدایایی مانند آن به عنوان هدیه مصرف شدنی به حساب می‌آیند. در حالی که طلا و زیورآلات از هدیه‌های مصرف نشدنی هستند.

در مورد پس گرفتن انواع هدایا؛ بر اساس قانون هدایای مصرف شدنی را نمی‌توان مطالبه کرد در حالی که هدیه‌هایی که به صورت غیرمصرف شدنی تهیه شده بودند امکان استرداد وجود دارد. این نکته مهم را توجه داشته باشید که اگر فرد به صورت عمدی برخی از هدایا را تلف کند باید حتما قیمت آن را پرداخت کند و اگر هدیه به صورت غیرعمدی از بین رفته باشد امکان گرفتن قیمت آن وجود نخواهد داشت. شیربها در قانون و نحوه پس گرفتن آن نیز در دوران نامزدی مانند پس گرفتن هدیه است البته در صورتی که با نیت وصلت به خانواده عروس داده شده باشد.

شرایط استرداد هدیه های دوران نامزدی

برای این که هدیه دوران نامزدی را پس بگیرید نیاز به وجود شرایطی است در غیر اینصورت امکان استرداد وجود نخواهد داشت. این شرایط در ادامه به صورت کامل بیان شده است:

  • نیاز است دختر یا پسر و خانواده‌های این دو این هدیه‌ها را به قصد وصلت و ازدواج به یکدیگر تقدیم کرده باشند. گاهی اوقات خانواده پسر ادعا دارند که برای تولد دختر هدیه‌ای گرفته‌اند و از دادگاه تقاضا دارند که این هدیه را هم پس بگیرند. در این حالت این هدیه اگر با قصد وصلت نباشد، قابلیت پس گرفتن ندارد.
  • در صورتی که هدیه موجود باشد باید همان را پس بگیرد و امکان پس گرفتن قیمت هدیه نیست. تنها در صورتی می‌توان قیمت هدیه را مطالبه کرد که اصل آن موجود نباشد.
  • در فرض مطالبه قیمت هدیه، اگر هدیه به صورت عمدی تلف شده باشد امکان دریافت قیمت آن وجود دارد.
  • اگر یکی از نامزدها فوت کند امکان استرداد هدایا نیست.

شرایط استرداد هدیه های دوران نامزدی

مدارک مورد نیاز برای استرداد هدیه های دوران نامزدی

برای استرداد هدایا نیاز است که مدارکی دال بر دادن این هدایا به نامزد وجود داشته باشد در ادامه این مدارک بیان شده است:

  • تمامی فاکتورهای هدایا باید به دادخواست ضمیمه شود. یک کپی از این مدارک تهیه کنید.
  • در کنار این مدارک باید مدارکی دیگر که نشان دهنده اعطای آن به طرف مقابل است نیز تهیه شود. این مدرک می‌تواند اقرار طرف دیگر یا شهادت شهود باشد.
  • ارائه دادخواست مناسب و ضمیمه کردن تمامی مدارکی که بیان شد. تنظیم دادخواست باید به صورت حرفه‌ای باشد تا امکان دفاع از آن در دادگاه وجود داشته باشد. برای ثبت دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیاز است که مدارک شناسایی خود را هم ارائه دهید. یکی از مهمترین کارهایی که قبل از ثبت دادخواست باید انجام دهید مشورت با یک وکیل است. برای این منظور می‌توانید از مشاوره رایگان حقوقی گروه کرج وکیل استفاده کنید.
  • برای ثبت دادخواست نیاز است که هزینه و هزینه‌های دادرسی را پرداخت کنید.

استرداد هدیه های دوران نامزدی بعد از ازدواج

برای این که یکی از نامزدها بتواند هدایای خود را پس بگیرد باید شرایطی را که بیان شد، موجود باشد. به این خاطر که این هدایا با هدف وصلت برای نامزد دیگر داده شده است. حال اگر نامزدی منجر به ازدواج و سپس طلاق شود چگونه باید هدایای نامزدی را پس گرفت؟ در این خصوص اینطور بیان شده است که احکام هبه برای هدایا جاری خواهد شد و تنها در موارد زیر می‌توان هدیه‌ها را پس گرفت:

  • باید هبه موجود باشد و اگر موجود نباشد امکان دریافت آن وجود ندارد.
  • مورد بعدی این است که هدیه و هبه باید معوض نباشد. اگر چناچه هبه معوض بود یعنی در برابر دادن چیز دیگری هبه شده بود؛ طرف دیگر عوض را نداده باشد. برای نمونه یکی از زوجین آپارتمانی را هبه کرده باشد در مقابل دادن مقداری طلا یا هر چیز با ارزش دیگر. برخی از قضات معتقدند که زوج در ازای برقراری نکاح و رابطه زناشویی به زوجه چیزی هبه کرده است و بنابراین هبه در این مورد می‌تواند معوض باشد.
  • نباید تغییری در مال مورد هبه انجام شده باشد و توجه داشته باشید که آن مال هنوز در دست هدیه گیرنده باشد. اگر هدیه گیرنده مال را فروخته باشد دیگر احکام هبه برای آن جاری نخواهد شد.

استرداد هدیه های دوران نامزدی بعد از ازدواج

جمع بندی

هنگامی که صحبت از استرداد هدیه های دوران نامزدی می‌شود، بسیاری گمان می‌کنند که دیگر امکان پس گرفتن این هدایا با برهم خوردن نامزدی وجود ندارد. در حالی که واقعیت این است که با رعایت شرایطی شما می‌توانید تمامی هدایا را دریافت کنید.

برای مشورت درباره قوانین و مقررات هدایای دوران نامزدی ابتدا با وکیل مشورت نمایید. مشورت با وکیل مزایایی دارد که برخی از مهمترین مزایای آن تنظیم دادخواست مناسب، صرفه جویی در وقت، تهیه تمامی مدارک و ارائه آن به قاضی و دفاع مناسب از موکل است. به همین دلیل توصیه می‌شود با یک وکیل مناسب خانواده مشورت کنید. گروه وکلای کرج وکیل از وکلای با تجربه‌ای تشکیل شده است که می‌تواند به شما کمک نماید و توصیه می‌شود با وکیل خانواده در کرج وکیل مشورت کنید.

سوالات متداول

آیا برای استرداد هدایایی مانند طلا باید حتما فاکتور وجود داشته باشد؟

بله برای پس گرفتن این قبیل از طلاها وجود فاکتور الزامی است.

آیا زن نیز می‌تواند هدایایی را که به شوهرش داده پس بگیرد؟

بله در مورد قانون پس گرفتن هدیه نامزدی فرقی بین دختر و پسر وجود ندارد فقط باید شرایطی را که در این مقاله بیان شد را داشته باشد.

امتیاز به این مطلب
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692