تقسیم ارث قانونی به چه شکل می باشد؟


  • ۵ شهریور ۱۴۰۲
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 2289

هر فرد پس فوت ،دارایی و اموال او،از اختیارش خارج میگردد وبرابرقانون به نزدیکانش که صلاحیت شرعی وقانونی را دارندواگذارمیشود.
در قرآن و احکام اسلامی، به قواعد و شیوه تقسیم آن اشاره شده است و قوانین حقوقی هم برگرفته از دستورات الهی می باشد.
مسائل مربوط به ارث بسیار اهمیت دارد و پرونده های فراوانی را در دادگاه به خود اختصاص داده که ضروری است افراد از آن آگاه باشند.
مطلب دیگر که در این خصوص مطرح می گردد، مفهوم ترکه میباشد که به تمام اموالی که بعد از ادای دیون متوفی به بازماندگان میرسد مربوط میشود.
تقسیم ارث همانند سایر دعاوی حقوقی از جمله قراردادهای مالی و مشکلات مربوط به املاک ،منشا اختلافات فراوانی میباشد.تقسیم ترکه جزئیات زیادی دارد که در ادامه به موضوعات مرتبط با آن و تقسیم ارث خواهیم پرداخت.

تقسیم ارث

موضوع و موارد مربوط به ارث، درقانون با جزئیات و پیچیدگی های زیادی همراه میباشد.برای پیشگیری از مشکلات و اختلافات ناشی از آن ،نحوه تقسیم ارث که قوانین بسیار دقیقی دارد ومیبایست همه افراد با آن آشنا گردند،پیشنهاد می‌شود با وکلای متخصص در امر تقسیم ارث مشورت های لازم انجام پذیرد.شما میتوانید با تماس با مجموعه کرج وکیل سوالات خود را مطرح نمایید.لذا در ادامه تعدادی از قواعد تقسیم ارث را مطرح می نماییم.
سهم ارث زوجه چنانچه متوفی دارای فرزند باشد به مقدار یک هشتم ماترک و در غیر این صورت یک چهارم ماترک است.
در خصوص زوج اگر متوفی فرزند داشته باشد برابر یک چهارم ماترک و در غیر اینصورت برابر با نصف ماترک خواهد بود.
متوفی در صورتی که دارای فرزند یا خواهر یا برادر باشد به میزان یک ششم ماترک به مادر و یک ششم به پدر می رسد.
چنانچه متوفی فقط یک دختر داشته باشد ،نصف ماترک به آن تعلق می گیرد و اگر بیشتر از دو دختر باشد دو سوم ماترک به آنها می‌رسد ،همچنین سهم ارث فرزندان ذکور دو برابر فرزندان دختر متوفی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تقسیم ارث مادر به لینک مربوطه مراجعه کنید.

تقسیم ترکه

آنچه از داراییهایی که پس از مرگ متوفی از وی باقی میماند ترکه نامند.ترکه مانند یک مال مشاع است که وارثها در آن شراکت دارند، برای اینکه هر وارث بتواند سهم خود را از سایرین جدا کند ،باید تمام دیون متوفی از ترکه جدا و پرداخت کند و سپس باقی مانده آن در بین وراث برابر قوانین شرعی و حقوقی تقسیم شود.
علاوه بر اموال منقول و غیرمنقول کلیه حقوق مالی نیز جزء ترکه بوده که می توان به حق خیار،رد و اجازه عقد فضولی در هنگامی که مالک قبل از رد یا اجازه فوت کند اشاره کرد.
برای تقسیم ترکه ،اقدام اول انحصار وراثت است ،به دلیل حفظ اموال باید تمام دارایی ها پس از فوت مورث غیرقابل دخل و تصرف گرددو دیون متوفی داده شود. وراث می توانند عهده دار دیون شوند و یا آن را رد کنند.
مال مشاع را هم میشود به اندازه سهم هرکس تقسیم نمود و به او داد و همچنین می‌توان بر اساس قیمت گذاری آن را معادل سهم هرکس محاسبه کرد.
به خاطر پیچیدگی های حقوقی مربوط به تقسیم ارث و ترکه بهترین روش این است که با وکلای آگاه مشاوره نمایید و با کمک مشاوران زبده مجموعه کرج وکیل راهکارهای حقوقی خود را دریافت کنید، یا پرونده خود را به آنها بسپارید ،با ما تماس بگیرید.

نمونه لایحه تقسیم ترکه

برخی از پرونده های حقوقی دارای پیچیدگی های فراوانی هستند .خصوصاً پرونده های مربوط به تقسیم ارث و تقسیم ترکه ،که دارای جزئیات و قواعد زیادی می باشد .در خصوص نوشتن لوایح حقوقی بهتر است از متخصصین آگاه و مجرب مجموعه کرج وکیل استفاده نمایید ،تا بامشکلات احتمالی و تضییع حقوق مواجه نشوید.

در ذیل یک نمونه لایحه تقسیم ترکه ارائه می گردد:

ریاست محترم دادگاه حقوق محاکم عمومی دادگستری شهرستان…

با سلام و عرض ادب

احتراماً به استحضار می رساند بر اساس مجوز حاصل از وکالت نامه ملصق به تمبر مالیاتی و به وکالت از ناحیه خوانده دعوی آقا/خانم …. در برابر دعوی خواهان آقا/خانم…‌ به خواسته تقسیم ماترک و با ارائه مستندات…‌درتاریخ رسیدگی…ساعت…‌موضوع کلاسه…‌
بدین وسیله در مقام دفاع و تقدیم لایحه دفاعیه به عرض می رساند که خواسته مطروحه خواهان به دلایلی که شرح داده میشود ماهیتا وجاهت قانونی ندارد.
استدلال صحیح و مستحکم دارای سه شرط اصلی قطعیت کبروی، قطعیت صغری و استحصال نتیجه ازکبروی وصغری است.
ماهیتا مطابق قوانین شرع، هر فرد در تصمیم گیری نسبت به یک سوم اموال خود برای بعد از فوتش نسبت به دیگران اختیار دارد و این حق است که تحت عنوان وصیت تملیکی نسبت به یک سوم مال ،بدون موافقت وارث واضافه بر آن با موافقت وارث برقرار شده است.
در ماده ۸۴۳ قانون مدنی بیان شده که وصیت زیاده بر ثلث ترکه نافذ نمی باشد .مگر با اجازه وارث و اگر فردی از ورثه اجازه دهد،فقط نسبت به سهم او نافذ است. یعنی مالکیت وصیت کننده در لحظه مرگ به پایان می رسد و از لحظه تصمیم او، تا یک سوم اموالش مورد تایید است و به این جهت، وصیت کننده در حین فوت( نه در حین وصیت یا تقسیم ارث) مقرر می دارد‌.
در نتیجه ادعای خواهان محترم که بر مبنای زمان تقسیم انجام شده ،فقدان وجاهت قانونی برای پذیرش است و به همین جهت، رسیدگی و صدور حکم بر بطلان دعوی خواهان محترم مورد استدعا می باشد.

در مطلبی جدا گانه به موضوع اگر یکی از وراث حاضر به فروش نباشد پرداخته ایم که می توانید به لینک مربوطه مراجعه کنید.

سوالات متداول:

  • معنی و مفهوم ترکه چیست؟
    ترکه به معنی کلیه اموال و حقوق باقی مانده از متوفی میباشد.
  • تقسیم ترکه چگونه است؟
    طبق قانون در صورت وجود چندین وارث هر کدام از وراث می تواننددرخواست تقسیم سهم خود را به دادگاه ارائه نمایند و همچنین هر شریک المال هر وقت که بخواهد می تواند درخواست تقسیم اموال مشترک را بدهد.
  • اگر هیچ یک از وارثان تمایلی به فروش اموال مشترک را نداشته باشند تکلیف چیست؟
    باید از طریق دادخواست ،اموال مشترک را از تصرف وارثان خارج کرد و درخواست تقسیم ترکه ارائه نمود،سپس توسط کارشناس ارزیابی ،قیمت گذاری شده و به مزایده گذاشته می شود.
  • چه کسانی حق درخواست تقسیم ترکه دارند؟
    هر یک از وارثان یا در صورتی که وارث محجور باشد ،قیم آن کسانی که سهم ارث بعضی از وارثان به اومیرسد، ولی و وصی،
    امین غایب،موصی له، اگروصیت به جز مشاع از ترکه شده باشد.
5/5 - (1 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692