قانون جدید مجازات کودکان بزهکار و بررسی آن


  • ۷ آبان ۱۴۰۳
  • بدون نظر
  • 7 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 278

در قانون برای کودکانی که جرمی انجام می‌دهند راهکارهای قانونی آورده شده است که جلوی ارتکاب جرم آن‌ها گرفته شود. البته قانون جدید مجازات کودکان بزهکار در سال‌های اخیر تغییراتی داشته است که بر این اساس آن دسته از کودکانی که زیر سن بلوغ هستند نباید مجازات شود و به جای آن راهکارهای دیگری قرار داده شده است. در این مقاله قصد داریم در خصوص مجازات کودکان بزهکار بر اساس قانون صحبت کنیم، برای اطلاعات بیشتر با مشاوره حقوقی ما در ارتباط باشید.

انواع جرایم ارتکابی توسط کودکان

کودکان یا به عبارتی بهتر اطفال کسانی هستند که هنوز به سن بلوغ شرعی نرسیده‌اند. ممکن است که اطفال بر اساس در این حین مرتکب جرایمی شوند. کودکان ممکن است در شرایط متفاوت جرایم متفاوتی را انجام دهند که شامل یکی از انواع زیر می‌شود:

  • جرایم تعزیری: منظور این است که طفل جرمی انجام داده است که در شرع و اسلام برای آن مجازاتی وجود ندارد و قانونگذار آن را جرم انگاری کرده است. این نوع جرایم می‌تواند شامل مصرف مواد مخدر یا هر نوع دیگری باشد.
  • مجازات و جرایم حدی: این نوع از جرایم بر اساس شرع مجازات آن تعیین شده است که می‌تواند شلاق، اعدام، تبعید و قطع کردن انگشت دست و پا باشد.
  • جرایم قصاص و دیه: این نوع از جرایم در زمانی انجام می‌شود که فردی دیگری آسیب دیده باشد یا این که فوت شده باشد.
  • اگر کودک مرتکب جرم سرقت شده است بهتر است که با وکیل سرقت در کرج مشاوره حقوقی داشته باشید تا اطلاعات دقیقی به دست آورید.

جرایم تعزیری در قانون جدید مجازات کودکان بزهکار

اگر طفل جرمی انجام داده باشد که جزو جرایم تعزیری است؛ اولین چیزی که باید در نظر گرفت سن او است. بنابراین بر اساس قانون جدید اطفال بر این اساس به دو گروه ۹ تا ۱۵ سال و ۱۵ سال تا ۱۸ سال تقسیم می‌شوند و قاضی دادگاه موظف است که بر اساس سن طفل مجازات مناسبی برای او اعلام کند. به طور کلی مجازات این دو گروه تفاوت‌های زیادی دارد که در ادامه بحث می‌شود.

جرایم تعزیری در قانون جدید مجازات کودکان بزهکار

جرایم تعزیری ارتکابی توسط اطفال ۹ تا ۱۵ سال

کودکانی که جرایم تعزیری را در سن ۹ تا ۱۵ سالگی انجام دهند، قاضی دادگاه با توجه به جرمی که کودک انجام داده است و با توجه به شرایط ممکم است که بر اساس قانون جدید مجازات کودکان بزهکار یکی از جرایم زیر را انجام دهد:

  • تحویل دادن به والدین: اگر کودک به والدینش تحویل داده شود؛ ممکن است که قاضی دادگاه ازوالدین تعهد بگیرد که در تربیت طفل تلاش و اقدام کنند و در صورتی که قاضی تشخیص دهد از والدین تعهد می‌گیرد که طفل به یک موسسه آموزشی جهت تحصیل یا یادگیری یک حرفه جدید معرفی کند. همچنین اگر کودک به اعتیاد مبتلا باشد باید تحت نظر یک پزشک اعتیاد او درمان شود و همچنین ممکن است که قاضی از والدین تعهد بگیرد که طفل را به یک روانشناس معرفی کند. در بسیاری از موارد دادگاه می‌تواند تعیین کند که طفل از معاشرت با افراد خاصی منع شود یا این که به محله‌های معینی نرود.
  • گاهی اوقات طفل به اشخاصی حقیقی یا حقوقی دیگری تحویل داده می‌شود و دلیل آن هم این است که والدین او ممکن است که از نظر اخلاقی فرد مناسبی برای نگه داری از طفل نباشد. البته در این مورد رضایت کودک هم در نظر گرفته می‌شود. اگر کودک قیم قانونی دارد و قیم او فرد مناسبی نباشد ممکن است ضمن عزل قیم به شخص دیگری سپرده شود تا تربیت او را برعهده بگیرد.
  • اخطار به طفل و گرفتن تعهد از او در مورد کودکانی که ۱۲ تا ۱۵ سال را دارند.
  • نصیحت به وسیله قاضی
  • نگهداری از طفل در کانون اصلاح و تربیت برای مدت ۳ ماه تا یک سال و در صورتی که جرم کودک مربوط به جرایم تعزیری درجه یک تا درجه ۵ باشد.

مجازات اطفال ۱۵ تا ۱۸ سال

آن دسته از کودکانی که از ۱۵ سال تا ۱۸ سال سن دارند و یکی از جرایم تعزیری را انجام دادند، بر اساس نوع جرمی که مرتکب شده‌اند، به کانون اصلاح و تربیت فرستاده می‌شوند. به این ترتیب بر اساس نوع جرم به یکی از مجازات‌های زیر محکوم خواهند شد:

  • جرایم تعزیری ۱ تا ۳ درجه: نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از ۲ سال تا ۵ سال
  • تعزیر درجه ۴: از یک سال تا ۳ سال نگهداری در کانون اصلاح و تربیت
  • مجازات تعزیری درجه ۵: ۳ ماه تا یک سال نگهداری در کانون اصلاح و تربیت یا پرداخت جزای نقدی از مقدار یک میلیون تومان تا چهار میلیون تومان. این دسته از افراد به تشخیص قاضی از ۱۸۰ ساعت تا ۷۲۰ ساعت هم می‌توانند خدمات عمومی به صورت رایگان انجام دهند که در طول روز ۴ ساعت است.
  • جرایم تعزیری درجه ۷: ۱۰۰هزارتومان پرداخت جزای نقدی
  • ممکن است که قاضی به قابل گذشت بودن جرم هم توجه داشته باشد تا حکم مناسب صادر کند. برای اطلاع بیشتر در خصوص جرایم قابل گذشت مقاله‌ای در همین باره در کرج وکیل وجود دارد که می‌توانید مطالعه نمایید.

انحطاط اخلاقی والدین در عدم نگهداری از طفل مجرم

بر اساس قانون جدید مجازات کودکان بزهکار اگر والدین از نظر اخلاقی فرد مناسبی نباشد؛ نگهداری از طفل او اگر بین ۹ تا ۱۵ سال باشد به وسیله دادگاه به فرد حقیقی یا حقوقی دیگری سپرده می‌شود. در چنین مواردی حوزه قضایی یا نزدیکان و آشنایان طفل هم می‌توانند از قاضی درخواست کنند که فرد دیگری طفل را نگهداری کند. انحطاط اخلاقی والدین می‌تواند یکی از موارد زیر باشد:

  • اعتیاد والدین
  • فساد اخلاقی
  • داشتن بیماری روانی
  • سوء استفاده از کودک
  • ضرب و جرح طفل و تکرار آن

جرایم حدی و قصاص اطفال بزهکار

در خصوص اطفالی که این جرم را انجام می‌دهند باید بین کودکان ۱۲ تا ۱۵ سال و کودکان کمتر از این سن تفکیک قائل شد. به همین دلیل مجازات آن‌ها بر آن دسته از اطفالی که ۱۲ سال تا ۱۵ سال دارد یکی از موارد زیر است:

  • اخطار و دریافت تعهد کتبی از طفل
  • نگداشتن طفل در کانون اصلاح و تربیت برای مدت زمان ۳ ماه تا یک سال بنا به تشخیص قاضی

مجازات کودکان کمتر از ۱۲ سال هم به این صورت است که یا به والدین او تحویل داده می‌شود یا به شخص دیگری. البته در این صورت این اشخاص تعهد می‌دهند که طفل را به صورت صحیح تربیت کنند و تمام اقدامات مناسب را انجام دهند. حتی ممکن است قاضی به نصیحت کردن طفل نیز اکتفا کند.

در تمامی نکاتی که بیان شد؛ قاضی دادگاه همواره به رشد و بلوغ و عقل طفل توجه می‌کند و بر این اساس مجازات مناسبی برای او در نظر می‌گیرد.

جرایم مستوجب دیه

نوع دیگری از جرایم که طفل آن انجام داده است؛ جرایم مربوط به پرداخت دیه است. قانون جدید مجازات کودکان بزهکار در خصوص جرایمی که منجر به پرداخت دیه توسط طفل می‌شود؛ استثنایی قائل نشده است. به این معنا این دسته از کودکان همانند سایر افراد بالغ باید دیه پرداخت کنند و مجازات شوند. بنابراین اگر کودک مالی از خود برای پرداخت دیه را ندارد؛ والدین او موظف هستند که دیه را پرداخت کنند.

جمع بندی و مشورت با وکلای کرج وکیل

جمع بندی و مشورت با وکلای کرج وکیل

با توجه به این که جرایم ارتکابی توسط کودکان جزو جرایمی است که استثنائات زیادی دارد؛ بهترین راه این است که والدین با مشورت با یک وکیل متخصص در گروه وکلای کرج وکیل اقدامات مناسبی را اخذ کنند. البته نه تنها والدین بلکه شاکی هم می‌تواند با مراجعه به کرج وکیل راهنمایی حقوقی دریافت کند.

توصیه ما این است که اقدامات مناسب حقوقی را با مشورت یک وکیل انجام دهید به این خاطر که شما به اندازه کافی با قانون و آیین نامه‌های حقوقی آشنایی ندارید و این وکیل است که می‌تواند به شما نکات حقوقی را به درستی توضیح دهد و به شما کمک کند.

سوالات متداول

مجازات طفلی که مرتکب قتل شده است چیست؟ بر اساس قانون افرادی که زیر ۱۸ سال هستند اصل بر این است که قصاص نمی‌شوند. بنابراین قاضی ابتدا به رشد عقلی این دسته از کودکان و وضعیت سنی آن‌ها توجه می‌کنند.

مجازات کودکان زیر ۱۵ سال چگونه است؟ این دسته از کودکان با توجه به نظر قاضی و با توجه نوع جرمی که انجام داده‌اند، یا به والدین یا به اشخاص دیگری تحویل داده می‌شود. با این حال قاضی دادگاه باید جرم ارتکابی توسط طفل را بررسی کند.

امتیاز به این مطلب
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692