قوانین گمرک ایران چگونه است؟ (واردات، عوارض و…)
آن دسته از اشخاصی که تجارت بینالمللی دارند؛ تلاش میکنند که کالاهای تولید شده داخلی را صادر و همچنین کالاهایی وارد کنند. برای این که بتوان به داخل ایران کالا صادر کرد، نیاز است که با قوانین گمرک ایران آشنایی پیدا کنید. با آشنایی بیشتر با قوانین و مقررات، از روند ترخیص کالا مطلع میشوید و در نتیجه باعث میشود که روند ترخیص راحتتر و در زمان کمتری انجام شود. در ادامه در خصوص این قوانین توضیح داده شده است ونیز میتوانید با مشاوره حقوقی ما در ارتباط باشید.
مقررات و قوانین گمرگ در ایران چگونه است؟
در ایران ورود و خروج کالاها و قانون گذاری در این خصوص برعهده وزارت صمت است که در همین خصوص قانون گمرک توسط این وزارت تصویب شده است. این قانون برخی از سیاست گذاریهای خاصی را برای ورود کالا ترتیب داده است و نقش بسیار مهمی در خصوص برنامههای دولتی و ملی دارد.
بر اساس همین قوانین نیاز است که اشخاصی که کالایی به داخل کشور صادر میکنند؛ شرایطی را رعایت کنند تا در هنگام ترخیص کالاها دچار مشکلات قانونی و حقوقی نشوند. به همین خاطر بسیاری از اشخاص تجاری برای ترخیص کالاهای خود به خصوص از بنادر، یک وکیل با تجربه از کرج وکیل به همراه خود دارند که کمک بسیار بزرگی به آنها میکند. برای مثال میتوانید با وکیل آنلاین تهران کرج مشاوره رایگان داشته باشید و از او سوالات حقوقی خود را بپرسید.
انواع کالاهای وارداتی و صادراتی بر اساس قوانین گمرک ایران
در گمرک ایران در خصوص انواع کالاهایی که وارد و صادر میشود؛ قوانین متفاوتی وجود دارد و این کالا به انواع متفاوتی تقسیم شده است. به همین دلیل ترخیص کننده کالا اگر از افراد حقوقی مشورت و راهنمایی دریافت نمیکند باید حتما به نوع کالای وارداتی توجه داشته باشد. این کالاها میتواند یکی از موارد زیر باشد:
- کالاهای ممنوع: هنگام ورود کالا، گمرک به نوع کالا توجه بسیار زیادی دارد و هرگز اجازه ورود کالاهای ممنوع را نمیدهد. بر اساس قانون جمهوری اسلامی ایران، گمرک حق ندارد اجازه ترخیص کالاهای ممنوع را بدهد.
- اقلام و کالای مشروط: برخی دیگر از کالاها برای وارد شدن به داخل خاک ایران و ترخیص شدن از گمرک نیاز به اجازه دارند. به عبارتی دیگر سازمان مربوط باید به شما اجازه بدهند تا بتوانید این دسته از کالاها را از گمرک ترخیص کنید.
- کالاهای مجاز: این دسته از کالاها نیاز به ارائه مجوز خاصی ندارد و وارد کردن و حتی صادر کردن آنها مجاز است.
قوانین گمرک ایران و وارد کردن کالا
آن دسته از کالاهایی که وارد ایران میشود نه تنها باید جزو کالاهای مجاز یا مشروط باشند بلکه باید اشخاصی که این کالاها را وارد میکنند؛ کارت بازرگانی داشته باشند. به عبارتی دیگر اخذ کارت بازرگانی و اخذ کد اقتصادی برای تاجرانی که تجارت بینالمللی را انتخاب میکنند؛ شرط مهم ترخیص کالا از گمرک ایران است.
در مقابل دستهای دیگر از افراد بازرگان نیستند و به قصد مسافرت به کشور دیگری سفر میکنند و در هنگام ورود به ایران کالاهایی را با خود میآورند. این دسته از اشخاص نیاز به کارت بازرگانی ندارند و در صورتی که کالاهای ممنوعه همراه خود نداشته باشند؛ میتوانند آن ترخیص کنند.
پرداخت عوارض در گمرک
در خصوص کالاهایی که داخل کشور میشود علاوه بر این مالیات بر ارزش افزوده کالا باید پرداخت شود؛ باید مبلغی هم به عنوان عوارض گمرک پرداخت گردد. بر اساس قانون نیاز است که برای واردات و همچنین ترخیص کالاها عوارض گمرکی حتما پرداخت شود. در خصوص صادرات کالا به جز در برخی از موارد خاص، در بسیاری از موارد نیازی پرداخت عوارض نیست.
در خصوص پرداخت عوارض بر اساس قانون نیاز است که ۴ درصد از ازرش گمرکی کالا و به همراه سود بازرگانی به عنوان عوارض به گمرک پرداخت شود که البته مبلغ آن توسط دولت اعلام میشود. در خصوص عوارض ویژه نیز نیاز است که یک درصد از کل مبالغ دریافت شده به عنوان عوارض ویژه به دولت پرداخت شود.
گاهی اوقات برای ترانزیت کالا نیز باید مالیات پرداخت شود اما براساس قانون ایران تنها در صورتی که کالا از مبدا به مقصد میرود ؛بدون این که از چند مبدا و مقصد عبور کند؛ نیازی به پرداخت مالیات و سود بازرگانی ندارد.
تایید کیفیت کالا بر اساس قوانین گمرک ایران
برخی از کالاهایی که وارد کشور میشوند ابتدا باید کیفیت آنها تایید شود. البته همه این کالاها نیاز به تایید کیفیت ندارند و برخی از آنها نیاز به این تاییدیه دارند. به طور کلی تمامی کالاهایی که نیاز به دریافت گواهی بهداشت و درمان، درمان و آموزش پزشکی، گواهی سازمان دامپزشکی، گواهیهای مربوط به بهداشت نباتات، گواهی مخصوص استاندارد، گواهی مربوط به تحقیقات صنعتی دارند؛ باید تایید کیفیت بگیرند.
دریافت کارت بازرگانی بر اساس قوانین گمرک ایران
اگر تاجران کالایی وارد میکنند؛ باید حتما برای ترخیص کالا کارت بازرگانی داشته باشند. برای همین منظور نیاز است که برای صدور این کارت اقدام نمایید. صدور این کارت نیازمند رعایت شرایطی است که در ادامه بیان میشود:
- رعایت شرط سنی که ۲۳ سال تمام است.
- داشتن مدرک تحصیلی مرتبط یا سابقه کار تا ۳ سال
- دریافت مجوز از سازمان مربوطه
- داشتن تمکن مورد نیاز مالی
- آشنایی با قواعد و آیین نامه ها و قوانین حوزه ترخیص کالا و گمرک
- دریافت راهنمایی و مشاوره حقوقی از وکیل متخصص
جمع بندی
آن دسته از تاجرانی که نیاز به وارد کردن کالا دارند؛ باید حتما قوانین گمرک ایران را بدانند. رعایت این قوانین و آشنایی به روش ترخیص و پرداخت مالیات از عوامل اصلی ترخیص سریعتر کالا در گمرک است. ترخیص کالاهای تاجران به جز در موارد خاص نیاز به مجوز و تاییدات ندارد و فقط تعداد خاصی از کالاها باید مجوز دریافت نمایند و کالای آنها قبل از ورود به کشور تایید شود. میتوانید با مشاوره رایگان حقوقی با گروه وکلای کرج وکیل سوالات حقوقی خودتان را بپرسید. توصیه میشود با شماره درج شده در سایت تماس بگیرید تا هر چه زودتر به پاسخ خودتان دست بیابید.
سوالات متداول
برای ترخیص کالا از گمرک چه باید کرد؟ اگر تاجر هستید و کارت بازرگانی ندارید ابتدا کارت بازرگانی دریافت نمایید و مجوزات لازم را بگیرید. اما اگر تاجر نیستید نیازی به این کارت نیست و با پرداخت هزینه میتوانید کالا را ترخیص کنید.
کدام دسته از کالاها برای ترخیص نیاز به تایید دارد؟ کالاهایی که در بخش بهداشتی و پزشکی و نباتات استفاده میشود. کالاهای مربوط به بخش دامپزشکی و.. نیز نیاز به دریافت مجوز و تاییدات خاص دارد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله را مطالعه نمایید.