احتکارچیست؟مجازات احتکار چیست؟
هنگامی که در یک جامعه شرایط اقتصادی مطلوب نیست و حتی برخی از اقشار نیز در تنگنا به سر می برند در این وضعیت کالاهایی که از ضروریات می باشد چنانچه با کمبود همراه گردد، سودجویان مبادرت به انبار کردن اجناس و کالاهای مورد نیازجامعه می نمایند (احتکار)تا در آینده به قیمت گرانتربفروشند که این عمل غیر انسانی ، موجب نارضایتی خداوند و مردم می شود.
آیا می دانید احتکار چیست ومحتکر کیست ؟
از مجازات احتکار مطلع هستید ؟
ذخیره چه اقلامی و به چه میزان نگهداری آن از مصادیق احتکار به حساب میآید و مشمول مجازات می گردد؟
برای جواب به این سوالات و آشنایی بیشتر با تدابیر قانونی در جهت مبارزه با احتکار و مجازات آن ما درکرج وکیل قصد داریم در این خصوص اطلاعاتی در اختیارتان قرار دهیم.
احتکار چیست؟ محتکرکیست؟
احتکار به معنی ذخیره سازی و انبار کردن مایحتاج مردم به جهت گرانفروشی است بعضی از کسبه در وضعیت نامساعد اقتصادی به خاطرحرص و طمعی که دارند،اقدام به ذخیره وپنهان کردن کالاهای مورد نیاز مردم نموده تا در زمان کمبود با قیمت بالاتربه فروش برساند،
محتکر شخصی است که اقدام به احتکار می نماید و با این عمل غیر اخلاقی و غیر انسانی به مردم و اقتصاد جامعه ضربه می زند و فقط به سود بیشتر خود می اندیشد.
مجازات احتکار چیست؟
در دین اسلام و دیگر ادیان الهی احتکار را مورد مذمت قرار داده لذا از تجار و کسبه خواسته شده با رعایت انصاف ،ازاحتکار کردن اجناس خودداری نمایند ، قانون هم برای مقابله با احتکار و برخورد با آن تدابیری را در نظر گرفته است ،
به همین جهت در سال ۱۳۶۷ مجلس شورای اسلامی قانون تشدید مجازات محتکران و گرانفروشان را تصویب نموده که به آن می پردازیم.
مجازات احتکار از سوی قوانین مصوبه مجلس شورای اسلامی
در این قانون ،احتکار، جمع آوری ارزاق ضروری مورد نیاز مردم به قصد گران فروشی عنوان شده و آمده هر کس مبادرت به احتکار نماید محتکر میباشد و با در نظر گرفتن شرایط و دفعات ارتکاب آن
۱-به پرداخت مبلغ دو تا ده برابر قیمت کالاها و تحمل ۷۴ ضربه شلاق محکوم میگردد.
۲-این مجازات به مدت ۵ سال لازم الاجراست .
۳-دادگاه می تواند کالاها را قیمتگذاری و به مردم بفروشد
۴- اشخاصی که مرتکب احتکار شوند بسته به شرایط ،به این ترتیب محکوم به پرداخت جریمه نقدی می گردند.
بار اول محکوم به پرداخت جزای نقدی معادل دو تا ۵ برابرقیمت کالا .
بار دوم محکوم به پرداخت جزای نقدی معادل ۵ تا ۱۰ برابر قیمت کالا.
بارسوم محکوم به پرداخت جزای نقدی معادل ۱۰ تا ۲۰ برابر قیمت کالا در مورد افراد غیر صنفی.
مجازات احتکار از سوی قانون نظام صنفی
در ماده ۶۰ قانون نظام صنفی ضمن ارائه تعریف احتکار و امتناع از عرضه کالای مورد نیاز جامعه ،مجازات احتکار ومحتکرنیز مشخص شده است.
در این ماده قانونی ،نظام صنفی با در نظر گرفتن دفعات انجام این عمل در طول هر سال سه مرحله عنوان شده است که بدین شرح می باشد.
1- محتکر ملزم می گردد تا کالاهای احتکار شده را عرضه کرده و به فروش برساند و به عنوان جریمه ۷۰ درصد از قیمت کالاهای بفروش رفته را به شکل نقدی پرداخت کند.
2- مرتکب باید کالاهای احتکار شده را عرضه و بفروشد و معادل سه برابر قیمت کالاها به صورت نقدی جریمه پرداخت نماید ،علاوه بر این موارد محل کسب او نیز به مدت یک ماه با نصب اطلاعیه تخلف صنفی تعطیل می گردد.
3- در آخرین مرحله محتکر لازم است کالاها را به فروش برساند ومعادل هفت برابر قیمت کالاها جریمه نقدی بپردازد وهمچنین محل کسب اوبا نصب اطلاعیه متخلف صنفی به مدت ۳ ماه تعطیل می گردد.
اثرات مخرب احتکار
احتکار باعث تخریب نظام اقتصادی میشود و بر همه ارکان تاثیر منفی میگذارد که به نمونه هایی اشاره می شود.
*افزایش تورم
مهمترین تاثیر احتکار، باعث بالا رفتن نرخ تورم در بازار شده و با انبار کردن اجناس و امتناع از توزیع به موقع در جامعه موجب کمبود کالا گشته و مصرف کننده گان با مشکل مواجه میشوند و همین افزایش تقاضا باعث صعود قیمتها و تورم خواهدشد.
* ایجاد عدم تعادل در برخورداری افراد از ثروت
زمانی که افراد اقدام به احتکار کالاها میکنند وازاین طریق ثروت نامشروع به دست می آورند باعث قدرت وثروت بیشتری شده و دیگران محروم ترمیشوند،
وازطرفی موجب برهم خوردن تعادل اقتصادی و مالی شده ودرپی آن باعث فساد می گردند.
*نبود توازن در عرضه کالا و ایجاد بازار سیاه
با جمع آوری و ذخیره کالا ، تعادل در عرضه اجناس در بازار به هم میخورد ودسترسی اشخاص به آن سخت میشود بنابراین در چنین وضعیتی بازار سیاه تشکیل شده و مردم مجبور به خرید اجناس با قیمت بالا تروبرای رفع نیازشان به بازار سیاه مراجعه می کنند.
* لطمه به سیستم تولید و چرخه اقتصادی
با جمع شدن ثروت به واسطه احتکار، چرخه پول بین مصرف کننده و تولیدکننده از بین رفته و برگشت سرمایه برای تولید کننده از حالت عادی خارج می شود در این حالت محتکر با نیت به هم زدن موازنه اجناس ،در بازار اقدام به وارد نمودن کالا با قیمت دلخواه نموده و نهایتاً تولید کننده و مصرف کننده متضرر و دچار مشکل میشوند.
کلام آخر
با ارائه اطلاعات و آگاهی های لازم در خصوص مسائل حقوقی و قانونی که ممکن است اشخاص به آن نیاز داشته باشند، ما در کرج وکیل با ارائه مشورت و راهنمایی توسط کارشناسان مجرب خود خدمات شایانی را در اختیارتان قرار می دهیم که شامل مشاوره حقوقی و وکالت در مورد امور حقوقی و خانواده و موضوعات ثبتی و قانونی میباشد.
شما عزیزان می توانید به صورت حضوری یا تلفنی و آنلاین با ما تماس حاصل فرمایید و از خدمات ما بهره بگیرید.
سوالات متداول
آیاشریک جرم نیزدرزمینه احتکارمجازات میگردد؟
بله فرد یا اشخاص و شریک جرم نیز مجازات خواهند شد
آیا محکومیت تحت عنوان احتکار انفصال از خدمت در پی دارد؟
بله،اگر کارمند دولت باشد انفصال از خدمت خواهد شد
آیا احتمال لغو پرونده صنفی در محکومیت به احتکار وجود دارد ؟
بله
آیا تولید کننده محصولات کشاورزی که بخشی از محصول را برای عرضه تدریجی یا تامین بذر نگهداری میکندمحتکرمحسوب میشود؟
خیر، تولید کننده کشاورزی چنانچه با اهداف ذکر شده محصول را نگهداری نماید محتکر نمی باشد.