معنای کیفرخواست به زبان ساده و نکات آن


  • ۷ آبان ۱۴۰۳
  • بدون نظر
  • 6 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 314

یکی از کلماتی که در خصوص متهم بودن یک شخص بیان می‌شود کیفرخواست است. در واقع این کلمه معنای حقوقی دارد و بعد از این که صادر می‌شود؛ شخص متهم باید منتظر سرنوشت قانونی خود باشد. از آنجایی که این اصطلاح بسیار در دادگاه و قبل از مراجعه به دادگاه استفاده می‌شود؛ ممکن است برای بسیاری از افراد ایجاد ابهام کند. به همین دلیل در این قسمت قصد داریم در خصوص آن بیشتر صحبت کنیم،برای اطلاعات بیشتر با مشاوره حقوقی ما در ارتباط باشید.

معنای کیفرخواست به زبان ساده

تصور کنید که شخصی به دلیل اتهام به ارتکاب جرمی دستکیر شده است. در این صورت باید بازپرس پرونده تحقیقات خود را شروع کند تا ثابت کند که آن شخص واقعا آن جرم را انجام داده است. بازپرس بعد از پایان تحقیقات به یکی از نتایج زیر می‌رسد:

  • فردی که دستگیر شده است مجرم نیست و بی گناه است و قرار موقوفی تعقیب صادر می‌کند.
  • آن فرد مجرم است و باید در دادگاه به جرم او رسیدگی شود. در این صورت بازپرس کیفرخواست صادر می‌کند و از دادگاه می‌خواهد با توجه به تحقیقات حکم نهایی را بدهد.

بنابراین در صورتی که شخص مجرم باشد و به دادگاه ارجاع داده شود؛ نیاز است که در خصوص سرنوشت متهم در دادگاه تصمیم گیری شود. اگر فرد بی‌گناه است و یا احساس می‌کند که اشتباهی رخ داده است می‌تواند مراتب اعتراض خود را به گوش دادگاه برساند. البته در این موارد بهترین راه این است که وکیل داشته باشد تا وکیل بتواند از جانب او اقدام کند. به این خاطر که او با امور حقوقی و قانونی آشنایی ندارد.

معنای کیفرخواست به زبان ساده

کیفرخواست حاوی چه نکاتی است؟

هنگامی که بازپرس به این نتیجه می‌رسد که شخص باید به مجازات برسد؛ در ورقه‌ی مربوط به این خواسته نکاتی ذکر می‌شود که باید به آن دقت داشته باشید:

  • تمامی اطلاعات متهم مانند نام و نام خانوادگی و سن، شغل و محل اقامت و وضعیت تاهل او، میزان سواد
  • اتهام و نوع آن به همراه دلایل آن و مواد قانونی
  • نوع قرار تامینی که باید صادر شود با ذکر این نکته که آیا در بازداشتگاه است یا خیر؟
  • سابقه متهم در خصوص جرایم کیفری
  • محل وقوع جرم به همراه تاریخ آن

صدور کیفرخواست چه پیامی به متهم می‌رساند؟

بعد از این که خواسته بازپرس برای مجازات متهم صادر شد؛ شخص متهم باید بداند که این خواسته پیام مهمی برای او دارد. در واقع صدور تقاضای مجازات متهم، به این معناست که بازپرس پرونده دلایل کافی برای مجرم دانستن شخص متهم را دارد و تحقیقات اولیه پایان یافته است. از طرفی نشان دهنده این است که این دلایل برای مجرم دانستن متهم کافی است و شخص متهم فردی بالغ بالای ۱۵ سال است که می‌توان او را مجازات کرد.

علاوه بر این اگر درخواست مجازات و کیفر برای متهم توسط بازپرس صادر شود؛ به این معناست که دادستان دادسرا هم با نظر بازپرس موافق است و بنابراین پرونده به دادگاه ارسال می‌شود.

مراحل مهم بعد از صدور کیفرخواست

در صورتی که بازپرس بر اساس دلایل و شواهد مجرمیت را ثابت کرد نیاز است که داستان آن را تایید کند. بعد از تایید دادستان مجرم به دادگاه ارجاع داده می‌شود و این قاضی دادگاه است که باید نظر و حکم نهایی را در خصوص مجرمیت متهم بدهد.

به عبارتی بهتر مهم نیست که بازپرس شخصی را مجرم بداند یا خیر بلکه حکم دادگاه توسط قاضی سرنوشت نهایی متهم را رقم می‌زند. البته این به آن معنا نیست که به نظر بازپرس بی توجهی می‌شود بلکه نیاز است که متهم دلایلی را که بازپرس بیان کرده است؛ رد کند یا از خود دفاع کند.

در جلسه رسیدگی قاضی با توجه به نظر بازپرس و دفاعیات متهم حکم نهایی را صادر می‌کند که در هر صورت بعد از رسیدگی قاضی، پرونده دوباره به دادسرا ارجاع داده می‌شود تا بر اساس نظر قاضی عمل شود. بنابراین اگر قاضی بر مجرمیت رای داد؛ پرونده برای اجرای حکم به دادسرا ارجاع داده می‌شود.

امکان اعتراض به قرار مجرمیت

امکان اعتراض به قرار مجرمیت

در بیشتر مواقع بعد از این که بازپرس به این نتیجه می‌رسد که متهم بیگناه است و قرار منع تعقیب صادر می‌کند؛ امکان اعتراض به آن وجود دارد. اما سوال این است که اگر بازرپرس متهم را مجرم بداند؛ آیا امکان اعتراض به آن وجود دارد یا خیر؟

در واقع پاسخ به این سوال منفی است و علت آن هم این است که اگر متهم خود را بیگناه می‌داند باید در دادگاه بی‌گناهی خود را ثابت کند. در واقع متهم با ارائه دلیل و مدارک کافی می‌تواند به قاضی در دادگاه ثابت کند که بی‌گناه است و به همین دلیل نیاز است که با کمک یک وکیل مدارک و اسنادی را که بی‌گناهی او را نشان می‌دهد؛ جمع آوری نماید.

آیا قرار مجرمیت به صورت شفاهی هم صادر می‌شود؟

به طور کلی امکان مجرمیت دادستان یا بازپرس هم می‌تواند به صورت کتبی و هم به صورت شفاهی صادر شود. در خصوص مجرم دانستن یک شخص همانطور که بیان شد؛ دادستان باید درخواست کیفر را تنظیم کند و سپس آن را به دادگاه ارسال کنید. اما اگر این درخواست به شفاهی باشد شرایط متفاوتی دارد.

ابتدا نیاز است که تحقیقات به پایان رسیده باشد و سپس دادگاه به صورت فوری رسیدگی می‌کند. در این صورت دادستان با حضور در جلسه دادگاه، کیفرخواست را به صورت شفاهی صادر می‌کند. در این حالت نیاز است که متهم و شاکی هر دو حضور داشته باشند و اگر شاکی نیست متهم باید حضور داشته باشد.

جمع بندی

بعد از این که فردی به اتهام جرمی دستگیر شد؛ نیاز است که ابتدا بررسی شود که آیا او واقع مجرم است یا خیر. در این صورت نیاز است که پرونده به دادسرا فرستاده شود و در آنجا بازپرس در خصوص اتهامات وارده تحقیق می‌کند. در صورتی که تحقیقات نشان دهنده وقوع جرم توسط همان شخص بود برای او مجرمیت صادر می‌شود. برای این منظور نیاز است که اگر متهم خود را بی گناه می‌داند ابتدا با کمک یک وکیل خبره بی‌گناهی خود را ثابت کند.

پیشنهاد ما این است که در همان ابتدای دستگیری با راهنمایی یک وکیل کیفری ماهر در کرج سعی کنید که بیگناهی خود را ثابت کنید و اگر نیاز به وکیل دارید می‌توانید با کمک و راهنمایی وکیل متخصص در گروه وکلای کرج وکیل مراحل اعتراض به احکام صادر از دادگاه را پیگیری کنید.

سوالات متداول

تفاوت دادستان با بازپرس چیست؟ دادسرا توسط دادستان اداره می‌شود و بازپرس یکی از افرادی که است با تایید دادستان در جرایم متفاوت شروع به تحقیق می‌کند.

آیا مجرمیت یا کیفر خواستن از دادگاه همان حکم نهایی است؟ خیر حکم نهایی توسط دادگاه و بعد از بررسی قاضی صادر می‌شود.

امتیاز به این مطلب
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692