طلاق بائن چیست و آیا طلاق توافقی رجعی است یا بائن؟


  • ۵ فروردین ۱۴۰۳
  • بدون نظر
  • 8 دقیقه
  • تعداد بازدید:‌ 1916

بر اساس قانون مدنی ایران طلاق را به انواع رجعی و بائن تقسیم شده است که همیشه سوال می‌شود طلاق بائن چیست و منظور از آن چیست؟ بهتر است در ابتدا  در ابتدا به تعریف طلاق بپردازیم. طلاق به این معناست که پیوند ازدواج برداشته شود و برای این که انجام شود باید حتما مانند ازدواج با خوانندن صیغه انجام شود.  تفاوتی که این جدایی و طلاق با ازدواج دارد در این است که طلاق به صورت  یک طرفه انجام می‌شود و در قانون از آن به عنوان ایقاع یاد می‌شود به این معنا که تنها از سوی مرد انجام می‌شود. در دین اسلام، طلاق مشروع و جایز است به عنوان منفورترین حلال نزد خداوند شناخته می‌شود.

طلاق بائن چیست و به چه معناست؟

اگر بخواهیم این طلاق را از نظر لغوی بررسی کنیم به معنای جداشونده است. در این نوع از طلاق بعد از صیغه طلاق، زوج و زوجه به یکدیگر محرم نیستند و در مدت عده امکان زندگی با یکدیگر را ندارند و مرد حق رجوع به زن را ندارد. به عبارتی دیگر چه زن عده داشته باشد یا نداشته باشد در هرصورت رجوع مرد به زن جایز نیست. در مقابل  طلاق رجعی وجود دارد که در آن مرد در زمان عده حق برگشت و رجوع به زن را دارد.

انواع طلاق بائن چیست

طلاق زنی که بعد از صیغه ازدواج با او آمیزش جنسی صورت نگرفته باشد که به عنوان طلاق بائن غیرمدخوله هم شناخته می‌شود، طلاق دختری که هنوز نه سالش به پایان نرسیده است طلاق زن یائسه طلاق خلع طلاق مبارات طلاق سوم یا سه طلاقه کردن از انواع طلاق به صورت بائن است.

برخی از رساله‌های توضیح المسائل نوع دیگری از طلاق را به عنوان بائن قرار می‌دهند این نوع طلاق به این صورت است که حاکم شارع حکم طلاق را جاری می‌کند. به عبارتی دیگر اگر مرد به همسرش نفقه ندهد یا این که او را طلاق هم ندهد در این صورت حاکم شارع می‌تواند حکم طلاق را جاری نماید.

طلاق بائن چیست در صورت غیرمدخوله بودن

اگر قبل از برقراری رابطه جنسی میان زوجین طلاق صورت گیرد به آن طلاق بائن غیرمدخوله گفته می‌شود. مطابق قانون مدنی، زن پس از عقد نکاح مالک مهریه خود است اما اگر طلاق قبل از آمیزش جنسی صورت پذیرد، زوجه تنها می‌تواند نیمی از مهریه خود را مطالبه نماید یا بگیرد.

خلع و طلاق به صورت خلع

در این نوع ، اگر زن  به هر دلیلی اعم از عدم علاقه‌ای که به همسر خود دارد قسمتی از مهریه  یا تمام آن را  یا حتی مازاد مهریه را به شوهر ببخشد تا رضایت او را برای طلاق جلب نماید در این صورت آن مقداری از مهریه که مورد بخشش قرار گرفته است به زوجه تعلق نمیگیرد و طلاق به صورت خلع جاری می‌شود.

جدایی از نوع بائن یائسه

اگر زوجه یا زن به دلیل سن و یا شرایط دیگر دچار یائسگی شده باشد طلاق از نوع بائن بوده است و زوج امکان رجوع را ندارد اما در رابطه با مهریه زنی که یائسه شده است می‌تواند تمام مهریه خود را طلب نماید. بهتر است که از مشاوره حقوقی رایگان در کرج وکیل استفاده کنید تا آشنایی بیشتری با طلاق فرد یائسه داشته باشید.

طلاق در صورت بائن مبارات

این نوع از جدایی همانند طلاق بائن خلع است. به این صورت که زن برای جلب رضایت شوهر یا زوج بابت اینکه با طلاق موافقت کند مهریه خود را به صورت کامل یا بخشی از آن را می‌بخشد. در طلاقی که به صورت مباراتی است زن و شوهر هر دو از یکدیگر تنفر دارند و خواهان طلاق هستند. این مورد مالی که زوجه به زوج می‌بخشد نباید از مهریه بیشتر باشد و اگر زوجه مهریه را به صورت کامل یا بخشی از آن را ببخشد آن مقداری که مورد بخشش قرار گرفته است به زوجه تعلق نمیگیرد. به این معنا که زوجه دیگر نمی‌تواند درخواست دریافت آن را داشته باشد.

طلاق سوم یا سه طلاقه در طلاق بائن چیست

اگر زوج سه مرتبه زوجه را طلاق دهد و پس از هربار طلاق باز به او رجوع کند برای بار سومی که طلاق می‌دهد؛ امکان بازگشت و رجوع ندارد واین نوع  طلاق به صورت بائن خواهد بود. اما زوجه در این مورد، می‌تواند کامل مهریه را دریافت نماید.

نکته‌ای که در این زمینه حایز اهمیت است این است که مطالبه مهریه در طلاق بائن غیرمدخوله با مطالبه مهریه در انواع طلاق متفاوت است. بر اساس قانون با خوانده شدن عقد نکاح زن مالک تمام مهریه است اما با استناد بر ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی اگر زن و مرد قبل از این که رابطه جنسی با یکدیگر داشته باشند؛ درخواست طلاق بدهد و صیغه طلاق خوانده شود؛ زن تنها نصف مهریه را می‌تواند دریافت کند.

اگر زوجه قبل از طلاق بائن غیرمدخوله تمام مهریه خود را دریافت کرده باشد موظف است که نیمی از آن را به زوج برگرداند. برای مشورت بیشتر در خصوص مهریه توصیه می‌شود با وکیل مهریه در کرج صحبت کنید تا راهنمایی کامل دریافت نمایید.

احکام طلاق بائن چیست

برای این این نوع طلاق جاری شود نیاز است که طرفین برخی از شرایط کلی مانند  باید از اهلیت وعقل داشته باشندو همچنین بایستی هر کدام از آن‌ها از بلوغ و اختیار برخوردار باشند و در هنگامی که این نوع طلاق جاری می‌شود؛  زوجه نباید در ایام عادت ماهیانه باشد. در صورتی که  طلاق بائن به صورت صورت خلع یا مبارات است؛ زوجه باید مالی را که می‌تواند کمتر، برابر یا بیشتر از مهریه باشد به زوج بذل نماید. طرفین باید دادخواست خود را مبنی بر صدور حکم طلاق از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه ارسال کنند پس از جاری شدن صیغه طلاق در صورتی که زوجه، یائسه یا باکره نیست باید عده طلاق را نگه دارد. عده طلاق به مدت ۳ ماه و ۱۰ روز است.

عده نگهداشتن یا سه طهر عده طلاق نگهداری کردن به چه معنایی می باشد؟

سه طهر طلاق نگهداری کردن به این معناست که زن باید سه بار عادت ماهیانه شود یعنی به مدت  سه ماه باید عادت ماهیانه شود و پس از آن می‌تواند مجدد ازدواج کند. در طلاق به صورت بائن اگر زوج بخواهد در مدت عده به زوجه رجوع کند باید حتما عقد نکاح صورت گیرد. در صورتی که طلاق به این صورت انجام شود، مرد دیگر تعهدی به پرداخت نفقه به همسرش را ندارد و نیازی نیست که برای ازدواج اجازه نامه از دادگاه داشته باشد.

نکته دیگر این است که زوجه از شوهرش ارث نمی‌برد و اگر زوجه بعد از طلاق ازدواج نکرده باشد و زوج در هنگام بیماری او را طلاق داده باشد و سپس بر اثر بیماری فوت کند زوجه از او ارث می‌برد حتی اگر طلاق  از نوع بائن باشد.

طلاق بائن چیست

طلاق بائن قضایی به چه معناست؟

بر اساس قانون مرد می‌تواند هر زمان که بخواهد به دادگاه مراجعه کند و از دادگاه تقاضای طلاق داشته باشد. همچنین زن با رعایت شرایطی که در قانون مقرر شده است از دادگاه تقاضای جدایی از همسرش را بنماید.  اگر زن در عسر و حرج و سختی باشد و مرد غایب باشد زوجه می تواند با مراجعت به دادگاه تقاضای طلاق نماید. به این نوع از جدایی، طلاق قضایی می گویند.

طلاق توافقی رجعی است یا بائن؟

طلاق به صورت توافقی نوعی از طلاق به صورت رجعی است. در این مورد زوجین می‌توانند با توافق یکدیگر درخواست طلاق دهند  یا این موضوع را به وکیل دادگستری در کرج بسپارند.

اگر در زندگی زناشویی خود بنا به هر دلیلی دچار مشکل شده اید و ادامه زندگی مشترک برای شما غیرممکن و طاقت فرسا است و نیاز به طلاق توافقی در کرج را دارید می توانید با گروه وکلای کرج وکیل تماس بگیرید و با درمیان گذاشتن مشکل خود راهنمایی مناسب دریافت کنید.

جمع بندی

این که سوال می‌شود طلاق بائن چیست و در چه صورت امکان دریافت آن وجود دارد با توجه به شرایط زن بررسی خواهد شد. بنابراین جدایی که در زمان یائسگی زن، یا غیر مدخوله بودن او باشد از نوع بائن است. همچنین زن مستحق دریافت مهریه است اما در بیشتر موارد برای این که مرد راضی به طلاق شود، مهریه توسط زن بخشیده می‌شود.

سوالات متداول

در چه صورت طلاق از نوع قضایی امکان پذیر است؟ در صورت استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و عدم امکان الزام وی به انفاق، غایب مفقودالاثر بودن شوهر، در عسر و حرج بودن زوجه

آیا در طلاق قضایی زوجه رضایت به طلاق دارد؟ در این نوع طلاق زن چاره‌ای به جز جدایی ندارد اگرچه که قلبا خودش راضی به طلاق نیست به همین دلیل این نوع از جدایی با انواع دیگر جدایی تفاوت دارد.

3/5 - (2 امتیاز)
سوالات شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی(۲۰ خط ویژه) 09426001201 09108460692